FSB опублікував фінальні вимоги до капіталу 30 системно значимих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FSB опублікував фінальні вимоги до капіталу 30 системно значимих банків

Кредит&Депозит
1003
Рада з фінансової стабільності (FSB) в понеділок опублікувала фінальний звід вимог до капіталу глобальних системно значимих банків, метою яких є забезпечення того, що в разі краху банку, його ресурсів вистачить для згортання операцій без створення загрози для банківської системи в цілому і без використання коштів платників податків.
“Стандарти розроблені таким чином, що проблемний системно значимий банк матиме достатній резерв для покриття збитків і рекапіталізації для здійснення упорядкованого вирішення його проблем, минимизирующего наслідки для фінансової стабільності та збереження ключових функцій без використання державних коштів”, – наголошується в повідомленні FSB.
Відповідно до вимог FSB, до січня 2019 року мінімальний показник покриття збитків системно значимих банків (total loss absorption capacity, TLAC) повинен складати 16% зважених за ризиком активів, до січня 2020 року – 18%.
Мінімальний показник фінансового важеля (leverage ratio), що розраховується як відношення основного капіталу банку до суми його активів, у системно значимих банків повинен скласти 6% до 2019 року і 6,75% до 2022 року, зазначають у FSB.
FSB погодив сильний глобальний стандарт, в результаті застосування якого крах системно значимого банку не поставить під загрозу решту фінансової системи або державні кошти”, – заявив голова FBS Марк Карні, який також очолює Банк Англії.
“Ці пропозиції допоможуть змінити систему таким чином, що банки, а також їх інвестори і кредитори будуть нести відповідальність за свої власні дії”, – зазначив він.
Мета цього – гарантувати, що кредитори і акціонери, а не платники податків понесуть витрати, пов’язані з крахом банку.
FSB представила пропозиції для стандартів TLAC в листопаді 2014 року, і фінальні стандарти включають зміни, зроблені в результаті всебічних консультацій і досліджень, зазначають у FSB.
Вимоги FSB до системно значущих банків emerging markets є більш м’якими: їм необхідно буде мати мінімальний TLAC на рівні 16% зважених за ризиком активів і мінімальний показник фінансового важеля в 6% не пізніше 1 січня 2025 року, а збільшені показники – відповідно 18% і 6 , 75% або не пізніше січня 2028 року.
Нові стандарти припускають, що при необхідності збільшити TLAC до 18% 30 банкам, що входять до списку системно значимих, доведеться залучити капітал у розмірі від 457 млрд євро до 1,1 трлн євро в залежності від того, які інструменти будуть використовуватися для його збільшення.
Без урахування чотирьох китайських банків, що входять в число системно значимих, цей орієнтир знизиться до 107-776 млрд євро.
Рада з фінансової стабільності був створений для координації на міжнародному рівні діяльності національних фінансових регуляторів і міжнародних органів для забезпечення фінансової стабільності.
До складу FSB входять національні фінансові регулятори, відповідальні за забезпечення фінансової стабільності, з 24 країн, міжнародні фінансові організації, галузеві міжнародні організації з регулювання та нагляду, а також комітети експертів центральних банків. Рада також взаємодіє з 65 іншими юрисдикціями в рамках шести регіональних консультативних груп.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас