Отримати кредит у банку для українців стане набагато складніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Отримати кредит у банку для українців стане набагато складніше

Кредит&Депозит
8570
Впровадження нових правил розрахунку кредитного ризику, розроблених Національним банком України (НБУ), серйозно ускладнить всім (як корпораціям, так і пересічним українцям) отримання банківських кредитів.
Банки почнуть вимагати більше документів і будуть їх довше розглядати, а в підсумку стануть частіше відмовляти у виділенні коштів.
“Завдання банку — зібрати максимум інформації і проаналізувати всі ризики, які хоча б теоретично в майбутньому зможуть вилитися у прострочення по кредиту або його невиплату. Для цього фінустанови будуть запитувати більше ніж зазвичай інформації, тобто різних документів. Їх кількість зросте десь відсотків на 10. Але якщо ризик неповернення кредиту буде значним, то банк просто відмовлятиме людині чи компанії у фінансуванні. Думаю, сильно збільшиться кількість вибракуваних кредитних заявок. Позику і зараз отримати непросто, але стане ще складніше”, — прокоментував нові правила начальник казначейства Євробанку Василь Невмержицький.
За новими правилами банки не просто розраховують всі ризики на позичальника при видачі кредиту, вони ще будуть щомісяця їх перераховувати (не щорічно, як зараз). Тобто попутно перевіряти, як змінився фінансовий стан клієнта, і звітувати про це Нацбанку.
А це означає, що банкіри почнуть частіше ставити людям і корпораціям питання про їхню платоспроможність і просити додаткові документи.
Регулятор, у свою чергу, після одержання такого звіту зможе зменшити ризик на непрезентабельного позичальника. Простіше кажучи, людина або корпорація, не погасивши поточну позику, не зможуть отримати нову. В тому ж банку, ні в будь-якому іншому.
“Мета Нацбанку — максимально мінімізувати ризики фінустанов, змусити їх заздалегідь прораховувати всі варіанти. Тобто попереджати банкрутства людей і підприємств. Нові правила — це путівник, який буде показувати, кого варто кредитувати, а кого — ні”, — зазначив Невмержицький.
Зазначимо, нові вимоги мають запрацювати з 1 квітня 2016 р. Більшості банків буде непросто відразу виконати вимоги нового документа НБУ — на підготовку знадобиться від 2 до 6 місяців.
Згідно з проектом Положення “Про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями” вводиться низка нових індексів і понять, з якими ще не стикалися наші банки.
Це, наприклад, “втрати при дефолті” (LGD) — коефіцієнт розміру кредитного ризику, який відображає рівень втрат внаслідок дефолту боржника. Або ймовірність дефолту” — коефіцієнт розрахунку розміру кредитного ризику, який відображає ймовірність припинення виконання боржником своїх зобов’язань.
При розрахунку всіх цих індексів фінансисти збиратимуть всю інформацію не лише про діяльність компанії або людини та її доходи, а також про галузі, в яких вони працюють, але ще і враховувати всі їхні зобов’язання. Не тільки кредити, які позичальник взяв в інших банках, але ще і його базові витрати.
Наприклад, кредитор з’ясував, чи має людина власну нерухомість чи орендує житло, і якщо вона знімає квартиру, то в кредитний ризик буде закладатися не просто ця витрата, але і ймовірність подорожчання оренди під час виплати кредиту.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас