В УКБС підрахували, у скільки обійшлося бізнесу очищення НБУ банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В УКБС підрахували, у скільки обійшлося бізнесу очищення НБУ банківської системи

Кредит&Депозит
940
Асоціація “Український кредитно-банківський союз” оцінює збитки нанесені бізнесу внаслідок очищення Національним банком банківської системи в 65 млрд гривень.
Про це йдеться в повідомленні прес-служби асоціації.
В УКБС зазначають, що протягом 2014-2015 60 банків були віднесені до категорії неплатоспроможних.
“Враховуючи, що нові інвестори не ризикують купувати збанкрутілі банки, у підприємців практично відсутні можливості повернути свої кошти. В результаті з початку 2014 загальні збитки бізнесу в результаті втрати коштів, які зберігалися на рахунках у збанкрутілих банках перевищили 65 млрд гривень, що становило 25% від загальної суми коштів юросіб у банківській системі (на 01.01.2014)”, – констатує асоціація.
У зв’язку з цим УКБС виступає за проведення Національним банком прозорої політики при розробці процедури злиття банків.
“Закритість процесу посилює недовіру до банківської системи і перетворює процедуру очищення ринку в його“зачистку”. Так, Нацбанк прийняв і просуває концепцію спрощення злиття банків, яка не обговорювалася учасниками ринку, хоча згідно з планом реалізації комплексної програми розвитку фінсектора до 2020 р це повинно було відбутися ще в липні поточного року “, – зазначають в асоціації.
Експерти УКБС вважають, що документ щодо спрощення процедури злиття повинен бути розроблений до початку виведення банків з ринку.
“Використання практики масової ліквідації банків, при відсутності спрощеної процедури їх об’єднання, створило значний тиск на бюджет держави. Тільки для виплати гарантованих вкладникам коштів необхідно більше 75 млрд гривень”, – зазначила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.
За її даними, дві третини даних виплат у 2015 (30 млрд гривень із запланованих 46 млрд) профінансовано за рахунок коштів НБУ -10 млрд гривень і Мінфіну – 20 млрд гривень, що загрожує подальшим зростанням інфляції, рівень якої вже перевищив 140% за 9 місяців .
Як повідомляло агентство, з початку року активи фонду збільшилися з 16,872 млрд гривень (1 січня) до 22,03 млрд гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас