В які українські проекти готові вкладатися іноземці, - фінансисти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В які українські проекти готові вкладатися іноземці, - фінансисти

Казна та Політика
5396
Обсяги іноземних інвестицій, що надходять в Україну, продовжують активно скорочуватися. З 2012 р. у нас спостерігався чіткий тренд на виведення капіталу. Іноземних інвесторів відлякує відсутність необхідних реформ, наявність істотних системних ризиків і соціальна напруженість у суспільстві.
Про це заявляють фінансисти, опираючись на реальні цифри.
«Як показує статистика (див. графік), Україна зараз перебуває в дуже складній ситуації. За перше півріччя 2015 р. загальний показник FDI (Foreign Direct Investment) знизився до $42,8 млрд. При цьому за підсумками 2014 р. загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, що надійшли в країну, становив $45,9 млрд, а за підсумками 2013 р. — $58,2 млрд», – зазначив начальник відділу стратегічного планування UniCredit Bank Єгор Перелигін.
Таке зниження грошових вливань з-за кордону, за словами експертів, шокувало українську економіку. Ті ж «крихти», які все-таки потрапляють на наш ринок, за словами директора громадської організації «Європейський аналітичний центр» Василя Голяна, в основному являють собою гроші місцевих олігархів, які раніше були виведені в офшори.
Левова частка іноземних інвестицій припадає на інформаційні технології та комунікації, які в основному розвиваються через венчурне фінансування та стартап-індустрію. «Також популярністю серед інвесторів користуються сфера харчування і сільське господарство», — додав Василь Голян. Не змінився обсяг вкладень у видобувну промисловість і розроблення кар’єрів.
З найбільш відомих проектів із залученням іноземних інвестицій Голян виділив інвестицію в $120 млн шведської компанії Ecoenergy в завод з переробки сміття, $6 млн вливань японської компанії Fujikura у будівництво заводу у Львівській області, а також вкладення $130 млн. американської компанії Cargill в порт «Південний».
Триває активне інвестування в український IT-бізнес. У цій галузі особливу активність проявляють Chernovetskyi Investment Group і Horizon Capital. Останній нещодавно придбав частку в українському інтернет-магазині Rozetka.ua.
Наступного року найбільш привабливими для інвесторів, на думку керівника групи корпоративних фінансів і M&A Ernst&Young Україна Владислава Остапенка, будуть галузі з «українськими» витратами на виробництво і «експортними» цінами на послуги, що надаються, або вироблену продукцію. При цьому для потенційних інвесторів дуже важливо мати можливість отримувати валютну виручку, особливо враховуючи постійну загрозу девальвації гривні.
Найбільш перспективними та рентабельними для іноземних інвесторів в 2016 р., на думку експертів, стануть: сільське господарство (відновлення виробництва льону, тваринництво, виробництво сировини для виробництва етанолу), переробка сільськогосподарської сировини (молокопереробна промисловість), деревообробна промисловість (імплементація законодавства про заборону вивезення необробленої деревини різко збільшить пропозицію деревної сировини на вітчизняному ринку і сприятиме капіталізації галузі), видобуток корисних копалин (внаслідок низьких ставок рентної плати) і енергетика.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас