Рейтинг Doing Business не відображає реальну ситуацію в Україні, - економіст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рейтинг Doing Business не відображає реальну ситуацію в Україні, - економіст

Казна та Політика
464
Рейтинг Doing Business не до кінця відображає реальний стан справ з веденням бізнесу. Таку думку висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
“Як складається рейтинг Doing Business? Аналітики проекту нікого не опитують – вони прописують набір цікавих для них процедур, аналізуючи, скільки часу йде на їх виконання в тій чи іншій країні, яку суму при цьому потрібно витратити і т. і. Тобто, аналізують ситуацію де-юре, а не де-факто. Приміром, корупційні втрати тут не враховуються, як і відмінність між формальним і реальним станом справ “, – зазначив Жолудь.
“Так, наш сусід Білорусь за останні роки змогла дуже серйозно піднятися в рейтингу Doing Business. Вони подивилися, на які показники зважає ця система, і відповідним чином скорегували законодавство. Близько 10 років тому Білорусь була в рейтингу приблизно на рівні України, а сьогодні вже на 44-му місці “, – підкреслив економіст.
Таким чином, за словами Жолудя, у рейтингу Doing Business, як і у будь-якого іншого, є свої обмеження.
“Він не завжди може відображати реальний стан справ. Відкриття бізнесу – це, звичайно, важливо, але вже діючий в Україні бізнес від цих серйозних поліпшень не відчує – він і так вже відкритий. Це важливо тільки для тих, хто лише планує розпочати свою справу “, – зазначив експерт.
Нагадаємо, Україна піднялася на 13 позицій у рейтингу Світового банку Doing Business, зайнявши вісімдесят третьому місце. Однак якщо бути точними, то, в порівнянні з останніми даними минулого року, Україна піднялася тільки на 4 пункти – з 87 на 83-й, адже протягом року аналітики Doing Business перераховували всі показники, щоб відобразити зміни в методології підрахунку та оновлені дані.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас