Один з кращих європейських економістів Ерік Райтнер назвав головну проблему України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один з кращих європейських економістів Ерік Райтнер назвав головну проблему України

Казна та Політика
28840
Один з кращих європейських економістів, який доклав руку до успіхів Китаю, Малайзії та Норвегії, Ерік Райтнер назвав НВ головну проблему України.
“Ваша найактуальніша проблема – це конфлікт кількох ідеологій управління країною і груп, які їх відстоюють. Ви метаєтесь між залишками радянської економіки і неоліберальними концепціями, які пропонують вам західні країни. І вашим елітам нині вкрай важливо виробити консенсус щодо того, як функціонує світ навколо і яке місце в ньому України”, – сказав професор.
Він назвав спільну рису радянської та західної капіталістичної системи – обидві розуміли важливість виробництва. Однак, зазначив Райтнер, після розпаду СРСР більшості пострадянських держав, у тому числі Україні, від комунізму захотілося перейти до іншої крайності – нового лібералізму, заснованого на ідеї, що зовсім не важливо, що ти робиш, важливо, що ти щось продаєш, наприклад, сировину. Головне – вільний ринок, чия “невидима рука” відрегулює обмін між державами до вигоди всіх.
“Насправді розумною опозицією комунізму є не лібералізм, а консерватизм, який зберігає ті інститути, які корисні, і ті практики, які успішні”, – сказав професор.
В Україні був хороший наукомісткий виробничий сектор, і за 20 років вільного ринку він суттєво постраждав, виявившись дорогим і невигідним. І з держави, що виробляє деталі ракет, Україна, продовжує він, швидко переходить до держави, що продає великі обсяги кукурудзи.
“Проблема і в тому, що ви хотіли цього не помічати, продовжуючи бачити пріоритети в економіці вільного ринку”, – зазначив Райтнер.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас