Нацбанк зняв частину валютних обмежень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк зняв частину валютних обмежень

Валюта
7474
Національний банк (НБУ) частково лібералізував свої валютні обмеження.
Своєю постановою № 718 від 22 жовтня він поліпшив умови для співробітництва України з іноземними державами-партнерами та міжнародними організаціями.
Тепер вимога обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті на міжбанківському ринку не поширюється на проекти, які здійснюються на підставі угод про участь України в міжнародних програмах Європейського союзу. Також вона не відноситься до грантів, які українські підприємства отримують у міжнародних фінансових організацій.
Нацбанк покращує умови участі нерезидентів у приватизації державного майна. У постанові зазначено, що іноземна валюта, яка надійшла як грошове забезпечення (гарантійний внесок) участі нерезидента в аукціоні з приватизації державного майна на рахунки організатора, не підлягає обов’язковому продажу на міжбанківському валютному ринку.
Також НБУ встановив додаткові виключення з заборони на реєстрацію заміни кредитора чи боржника в договорах про залучення резидентами кредитів і позик в іноземній валюті від нерезидентів. Зокрема, постановою дозволено проводити таку реєстрацію у випадках, коли заміна первісного кредитора пов’язана з його ліквідацією і приєднанням до нового кредитора-правонаступника. Крім того, дозволено реєструвати відповідні зміни в кредитні договори, за якими кредит надано резиденту за участю іноземного експортно-кредитного агентства.
Крім того, пом’якшено обмеження по видачі готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати. Зараз банки зобов’язані обмежити їх видачу на суму до 300 тис. грн. на добу на одного клієнта – ця вимога стосувалася і валютно-обмінних операцій з фізичними особами. Тепер вона не буде поширюватися на такі операції, що спростить населенню можливість продавати валюту в будь-яких обсягах.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас