Роман Донской: Половина банків в Україні опинилася під великим питанням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роман Донской: Половина банків в Україні опинилася під великим питанням

Кредит&Депозит
2021
За останні кілька тижнів в банківському секторі відбулося ряд подій, які значною мірою впливають на зростання депозитів у банківській системі України та рішення конкретного вкладника про розміщення депозиту в певному банку.
Українці перейшли на термінові договори
За твердженням НБУ, близько 70% депозитних договорів, які укладають вкладники після набрання чинності Законом України про заборону на дострокове зняття депозитів, це строкові договори. Близько третини договорів укладаються на умовах «на вимогу».
Необхідно відзначити, що банки можуть не використовувати заборонну норму, якщо в депозитному договорі і умовах депозитної програми буде зафіксована можливість дострокового зняття.
Після прийняття цього закону, більшість клієнтів цікавляться короткими депозитами. Вклади на місяць користуються максимальною популярністю в нинішніх умовах. Також, сьогодні підібрати вклад можна з понад однієї тисячі депозитних пропозицій банків.
НБУ заявив, що 48 банків мають непрозору форму власності. У нинішній ситуації, це «жовта» банківська картка. З огляду на деяку непередбачуваність НБУ, «червона» картка видалення може з’явитися абсолютно раптово. Свіжий приклад початку жовтня – «Юніон Стандарт банк». Однією з причин оголошення неплатоспроможним цього банку було таке саме формулювання про «непрозорість». Дуже важко говорити про приріст депозитів у банках в ситуації, коли Нацбанк робить натяк про уразливість майже половини банків в Україні.
Коротко про неплатоспроможні
15 жовтня 2015 постановою №704 НБУ визнав неплатоспроможним ПАТ «Унікомбанк». 19 жовтня в банк була введена тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів. Депозити для фізичних осіб у цьому банку були застраховані в ФГВФО, тому вкладники отримають компенсації до 200 тис. гривень. Загальний обсяг компенсацій поки не оголошено.
Приємна новина для вкладників «Дельта Банк»: з 8 жовтня по 18 листопада 2015 тривають виплати клієнтам, які втратили свої вклади в цьому банку. Раніше виплати були припинені у зв’язку з нестачею коштів у Фонду гарантування вкладів. Тепер виплати проводяться тільки через державні банки «Ощадбанк», «Укрексімбанк», «Укргазбанк». Зі списку банків-агентів для виплат був виключений «Приватбанк». Друга черга виплат обійдеться Фонду гарантування вкладів у 8 млрд. гривень. Як показала річна практика вливання такої суми в економіку стимулює попит на валюту і збільшує продажі нових авто.
За винятком виплат для вкладників «Дельта банк», інші новини мають негативне забарвлення. Натяки НБУ про невідповідність майже половини банків України його вимогам і можливі санкції викликають сильну напруженість серед вкладників, тому говорити про органічне зростання депозитів у банках поки передчасно.
Роман Донской, співзасновник сервісу depozitka.com.ua
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас