Наближення виборів і виплати вкладникам неплатоспроможних банків підштовхують гривню до зниження - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наближення виборів і виплати вкладникам неплатоспроможних банків підштовхують гривню до зниження - банкіри

Валюта
2141
Наближення чергових місцевих виборів, виплати вкладникам неплатоспроможних банків, а також скорочення пропозиції на міжбанку підштовхують гривню до зниження, вважають банкіри, опитані агентством “Інтерфакс-Україна”.
“Зниження курсу гривні відбувається з кількох причин. По-перше, це зростання міжбанківського курсу, який став наслідком скорочення пропозиції валюти. Якщо раніше в жовтні щоденний обсяг продажу доларів на міжбанківському валютному ринку України знаходився в межах $ 200-250 млн, то у вівторок цей показник склав $180, 5 млн. По-друге, це наближення виборів і бажання населення “пересидіти їх у валюті”. І ще один фактор, але не останній за значимістю, – виплати вкладникам ліквідованих банків “, – сказав начальник казначейства ВТБ Банк (Україна ) Станіслав Верхградський.
Аналогічної точки зору дотримується і головний експерт відділу операцій на валютному і грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков.
“Зростання цін на валюту зумовлене скороченням валютної виручки від аграріїв після продажу залишків осіннього врожаю, а також надходженням в банківську систему гривневої емісійної ліквідності, яку намагалися стерилізувати до виборів з метою стабілізації курсу (в тому числі і відшкодування за вкладами неплатоспроможних банків, які, у свою чергу, впливають на курс готівкового долара)”, – сказав він.
За оцінкою Н.Мішакова, НБУ не почне продаж валюти на міжбанку або через валютний аукціон з метою підтримки курсу гривні, поки міжбанківський курс не вийде за позначку 23 грн/$1.
“Найімовірніше, поки міжбанківський курс не вийде за межу 23 грн/$ 1, який НБУ негласно вважає верхньою планкою валютного коридору, інтервенцій від регулятора очікувати не варто”, – сказав він.
Банкіри не виключають повторення ситуації 2014 року, коли після виборів курс гривні різко ослаб.
“Вірогідність повторення торішньої ситуації з курсом дуже велика”, – сказав Н.Мішаков.
“Якщо говорити про курс гривні після виборів, то він буде досить волатильним. Ми очікуємо коливання на 1-1,5 грн в залежності від ринкових умов та ситуації на міжбанківському валютному ринку. При цьому котирування на міжбанківському ринку, швидше за все, не вийдуть за межі коридору 21,00/23,50 грн /$1, а готівковий ринок – за межі коридору 22,50/25,00 грн/$1”, – сказав С.Верхградський.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас