В Україні вводиться електронна система для подачі місцевих петицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні вводиться електронна система для подачі місцевих петицій

Казна та Політика
417
В Україні вводиться електронна система для подачі місцевих петицій e-dem.in.ua, презентація якої відбулася у Києві 1 жовтня. Про це сьогодні повідомили в прес-службі Державного агентства з питань електронного управління України.
Як наголошується, мета створення системи – допомогти органам місцевого самоврядування, надавши їм готове технічне рішення і пакет проектів місцевих нормативно-правових актів для забезпечення виконання норм закону України від 2 липня 2015 №577-VIII про електронну петиції.
За даними Держагентства електронного урядування, вже 13 міст України, серед яких Луцьк, Вінниця, Тернопіль, Тростянець, Дніпродзержинськ, Миргород, Долина, Павлоград та інші, висловили готовність використовувати єдину систему місцевих петицій в роботі. Її дослідна експлуатація запланована протягом жовтня 2015 року на базі зазначених пілотних міст.
“Місцеві петиції – це значне випробування на демократичну зрілість як для місцевих органів влади, так і для місцевих громад. Досвід петицій до Президента України показав великий попит на цей інструмент серед громадян. Скоро петиції запрацюють по містах України, і жителі відповідних громад зможуть новим ефективним і демократичним способом особисто впливати на місцеві управлінські рішення “, – сказав голова Держагентства електронного управління Олександр Риженко.
Як наголошується, система створена в рамках програми “Електронний уряд для підзвітності влади та участі суспільства” (EGAP), що фінансується Швейцарською Конфедерацією і виконуваної фондами “Східна Європа” та InnovaBridge спільно з Держагентством електронного управління. Система місцевих петицій дозволить забезпечити єдиний високий рівень якості обслуговування громадян з боку органів місцевого самоврядування з подання електронних петицій. На думку партнерів програми, впровадження якісної уніфікованої системи допоможе містам заощадити кошти і спрямувати їх на вирішення нагальних проблем місцевих громад.
Створення системи місцевих петицій – один з компонентів програми EGAP. Її цільовими регіонами є Вінницька, Волинська, Дніпропетровська та Одеська області. Програма розрахована на 2015-2019 рр. і спрямована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ), які будуть допомагати вдосконалювати якість управління, покращувати взаємодія влади та громадян і сприяти розвитку соціальних інновацій в Україні. Серед головних завдань програми: формування та впровадження кращих стандартів е-урядування та інноваційних практик щодо поліпшення якості послуг та доступу до інформації для громадян, підвищення прозорості та підзвітності органів влади завдяки застосуванню ними нових технологій, зміцнення ролі громадянського суспільства та просування електронної демократії. Програма також сприятиме інклюзивної діалогу по формуванню політики е-урядування та е-демократії, що приймає до уваги інтереси і потреби регіонів.
Нагадаємо, 24 липня Президент Петро Порошенко підписав закон про електронний обіг та електронні петиції.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас