НБУ вважає, що ПриватБанку потрібна докапіталізація на 8 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вважає, що ПриватБанку потрібна докапіталізація на 8 млрд

Кредит&Депозит
4498
За результатами стрес-тесту Національний банк дав припис докапіталізувати ПриватБанк на 8 млрд грн.
Про це повідомив голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет.
«За результатами діагностичного дослідження НБУ дав припис доформувати резерв за кредитами юридичних осіб на 7115 млн грн, за кредитами фізичних осіб – на 884, 6 млн грн. Це означає, що за підсумками проведеного стрес-тесту банк потребує докапіталізації на суму 8 млрд грн. Ми не згодні з цією оцінкою і проводимо консультації з НБУ з цього питання », – заявив голова фінустанови.
Ключовою позицією цього обговорення є розбіжність національних стандартів обліку від Міжнародних стандартів фінансового обліку (МСФЗ). Дані розбіжності мають принциповий різний характер оцінки кредитного ризику і забезпеченості кредитного портфеля.
Крім цього, українські регулятивні норми вимагають формального визнання осіб пов’язаними залежно від володіння від 10% у складі засновників, а за МСФЗ – від 20%.
Також слід звернути увагу на недосконалі визначення у Законі «Про банки і банківську діяльність» терміну “керівник”. Так, участь у керівництві однієї компанії посадової особи, яка є акціонером іншої компанії, – призводить до формальної пов’язаності таких осіб. Наприклад, через участь акціонерів банку у складі наглядової ради виникає колізія визнання банку пов’язаними особами з “Нафтогазом».
Заборгованість пов’язаних осіб, перелік яких ведеться за Міжнародними правилами фінансової звітності на 1 липня цього року склала 24442 млн грн., що підтверджується даними нашої звітності, що публікується на офіційному сайті банку.
За національними вимогам до складу переліку пов’язаних осіб заборгованість була наступною: на 01.08 – 29,18 млрд грн .; на 01.09 – 29,78 млрд грн.
У найближчих планах банку є задача з підготовки плану заходів щодо закриття пов’язаних кредитів протягом 3 років, що відповідає меморандуму з МВФ », – констатував Олександр Дубілет.
За матеріалами:
Finbalance
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас