Готовність України до зими: Газом запаслися, а ось вугілля - не вистачає (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готовність України до зими: Газом запаслися, а ось вугілля - не вистачає (інфографіка)

Енергетика
977
В Україні стартував опалювальний сезон. У столиці вже готові в індивідуальному порядку підключати лікарні, дитячі садки і школи. У житлові ж будинку тепло почне надходити після того, як температура на вулиці більше трьох діб поспіль буде нижче 8 градусів. З урахуванням того, що похолодання в Україні очікується вже в середині тижня (за прогнозами Укргідрометцентру, в середу вдень температура знизиться до 8-10 градусів), стає актуальним питання: чи готова наша країна до зими? Як виявилося, не зовсім.
ЗАПАСИ. Для того щоб нормально пройти опалювальний сезон, Україні необхідно, за оцінками експертів, не менш 28 млрд кубів. При цьому, за даними НАК “Нафтогаз”, на початку жовтня в підземні сховища було закачано 15,8 млрд кубів (див. Інфографіку). Тобто, на думку експертів, на старт опалювального сезону, який традиційно припадає на 15 жовтня, Україна зможе накопичити в ПСГ до 16,5 млрд кубів газу. “В принципі, цього достатньо для початку опалювального сезону – але за умови, що ми будемо і далі закуповувати газ. В умовах помірної зими, з жовтня по квітень, Україна споживає близько 28 млрд кубів (на опалення та на потреби виробництва). Близько 10 млрд кубів наша країна отримує за рахунок власного видобутку, а ще 11,5 млрд кубів можна використовувати з ПСГ, оскільки 5 млрд кубів – буферний газ, який не можна вилучати зі сховищ. Таким чином, на зиму нам не вистачає близько 6,5 млрд кубів газу “, – порахував співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
Частково цю проблему можуть вирішити кабмінівські гроші, кажуть експерти, адже прем’єр-міністр Арсеній Яценюк вже заявив, що на закупівлю газу планується виділити $ 1,3 млрд. З них “Нафтогаз” уже накопичив на своїх рахунках $ 500 млн, ще $ 300 млн пообіцяв виділити ЄБРР , а ще $ 500 млн може надати Світовий банк. “Цих грошей може вистачити на закупівлю приблизно 5 млрд кубів газу. Відповідно, для нормального проходження зими потрібно вишукати ще $ 500 млн, для закупівлі ще приблизно 1,5 млрд кубів газу. Але цей сценарій працює, якщо зима в Україні буде помірною, і без сильних морозів “, – попереджає Марунич.
ПРОБЛЕМИ. Але якщо з газом все більш-менш стабільно, то ситуація з вугіллям, необхідним теплоелектростанціям для виробництва електроенергії, склалася критична, кажуть експерти. “На старт опалювального сезону на наших складах є близько 2 млн тонн вугілля, а треба – 3,5 млн. А потім ще близько 2 млн щомісяця! Стільки вугілля для ТЕС потрібно, бо взимку українці починають активніше використовувати обігрівачі та інші електроприлади, що призводить до зростання витрат вугілля для виробництва електроенергії. Але де брати гроші на його покупку, поки не зовсім зрозуміло “, – говорить директор енергопрограм Центру світової економіки НАНУ Валентин Землянський. За попередніми оцінками, на закупівлю вугілля взимку потрібно не менше $ 900 млн. “Швидше за все, ці гроші Україні теж доведеться вишукувати у вигляді кредитів від іноземних партнерів”, – вважає Землянський.
ЧОГО ЧЕКАТИ. В цілому, експерти налаштовані оптимістично: якщо нинішня зима буде м’якою, то перебоїв ні з електроенергією, ні з опаленням у країні не буде. “Ну а якщо морози будуть суворі, то доведеться знову жити з віяловими відключеннями світла. Також будуть холодніші батареї – людям доведеться будинку тепліше одягатися. Але тотального відключення тепла боятися не потрібно, адже мінімально необхідні запаси газу Україна все ж накопичила. У будь-якому випадку проблеми будуть не раніше січня-лютого – саме в ці місяці в країну приходить найбільш сувора зима “, – вважає Марунич.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас