Загін не помітив: в Україні стало ще на одну біржу менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загін не помітив: в Україні стало ще на одну біржу менше

Валюта
365
Вчора Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повідомила про те, що анулювала ліцензію одного з дев’яти фондових майданчиків України, а саме – Української міжбанківської валютної біржі. Нагадаємо, що у квітні НКЦПФР також тимчасово зупинила ліцензію на ведення професійної діяльності на фондовому ринку Української міжнародної фондової біржі (УМФБ).
Тепер в Україні залишилося вісім діючих майданчиків. Однак, з огляду на плани регулятора щодо консолідації фондового ринку, можна очікувати, що їх число незабаром значно скоротиться. Водночас, є підстави вважати, що ринок «втрат» не помітить – як і в разі з УМФБ.
А вже на початку 2000-х УМВБ переорієнтувалася, ставши уповноваженою на проведення аукціонів із продажу нафти, газового конденсату та вугілля, чим займалася до останнього часу. Її частка в торгівлі цінними паперами на фондовому ринку була незначною: 2014 року оборот торгів склав усього 260 млн грн. Для порівняння: на біржі «Перспектива» за той самий час наторгували на 490 млрд грн, а на ПФТС та УБ 95 і 12 млрд грн відповідно.
Цьогоріч справи в майданчика йшли не дуже добре. Співрозмовник у НКЦПФР зазначив, що останнім часом торги на біржі проводилися чисто технічно – для підтримання ліцензії.
Крім цього, регулятор оштрафував біржу на 17 000 грн у справі про порушення нормативних актів НКЦПФР щодо подання адміністративних даних.
У регуляторі також уточнили, що ухвалу про відкликання ліцензії може бути оскаржено в Експертно-апеляційній раді з питань ліцензування при Державній регуляторній службі України і/або судовій інстанції. У самій УМВБ від коментарів учора утрималися.
Наявність десятка бірж, коли фондовий ринок не працює, в Україні виникло через два чинники. Перший – це прагнення деяких учасників ринку завищувати ціни на «сміттєві» цінні папери, за допомогою яких «малюються» нормативи, виводяться активи, забезпечується ухилення від податків тощо, а другий – можливість для таких майданчиків брати участь у приватизаційному процесі, отримуючи водночас 1% від вартості угоди.
З огляду на нинішню політику регулятора щодо очищення фондового ринку, маніпулятивні технології в поводженні з цінними паперами дедалі частіше зупиняють. До того ж, минулого тижня Нацкомісія вперше за всю історію домоглася сплати штрафів у розмірі 510 000 грн у справах про маніпулювання.
Отже, перший чинник «розростання» кількості майданчиків частково нівелюється. На додаток до цього регулятор вирішив зменшити біржову комісію під час приватизації до 0,1% від суми угоди, що має нівелювати значення другого чинника.
Нагадаємо, що минулого тижня глава НКЦПФР Тимур Хромаєв заявив, що Комісія зараз перебуває на початку шляху з реформування ринку і створення центру ліквідності – саме того шляху, яким рухається європейський ринок. «Незважаючи на те, що фондова біржа – вкрай важливий елемент інфраструктури фондового ринку, жодна українська біржа не зосереджує на собі критичного обсягу ліквідності. Тому втрата ринком однієї біржі не є катастрофою», – сказав Хромаєв, маючи на увазі можливе відкликання ліцензії в УБ і ПФТС за умови, що акціонери з російськими коренями не вийдуть з інвестицій.
Олександр Мойсеєнко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас