Поки що лише третина українських доріг готова до зими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поки що лише третина українських доріг готова до зими

Казна та Політика
278
Лише третина автомобільних доріг загального користування, дорожніх підприємств і організацій в Україні готова до експлуатації та роботи в осінньо-зимовий період.
Як повідомила прес-служба Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор») з посиланням на начальника управління експлуатаційного утримання доріг та безпеки руху Олега Федоренка, на сьогоднішній день дорожні підприємства і організації мають лише 331 тис. тонн піску і 40 тис. тонн технічної солі, що складає відповідно 37% і 30% від потреби.
«На перші заморозки цих запасів вистачить, проте за нормативними показниками до початку зими їх має бути мінімум втричі більше», – підкреслив він.
Для того щоб підготувати дорожнє господарство до нинішньої зими, у шляховиків є максимум один місяць, однак поточне фінансування не дозволяє вчасно здійснити заготівлю солі, фрикційних та пально-мастильних матеріалів.
«Дефіцит коштів пояснюється просто: з передбачених держбюджетом на цей рік 2,6 млрд грн левова частка (1,8 млрд грн) була спрямована на ліквідацію дефектів дорожнього покриття», – зазначає «Укравтодор».
За даними О.Федоренка, з початку року дорожники ліквідували вибоїни та тріщини загальною площею 4,8 млн кв. м, що становить трохи більше половини загальної площі недоліків і коштує більше половини обсягу фінансування дорожньої галузі.
«Оскільки показник залишку ямковості залишається значним, роботи тривають, а їх вартість зростає, через що на заготівлю протиожеледних матеріалів бракує коштів», – аргументував О.Федоренко.
Вирішити зазначену проблему, за даними агентства, можна лише за умови сталого фінансування протягом наступних чотирьох місяців на рівні 400 млн грн на місяць, а також шляхом перерозподілу деяких видатків, передбачених держбюджетом. «Укравтодор» вже розробив і представив на розгляд зацікавлених відомств проект урядового розпорядження, що передбачає спрямування коштів, передбачених на виконання боргових зобов’язань за кредитами під держгарантії в сумі 700 млн грн на комплекс заходів з підготовки до зими.
«Зазначених коштів має вистачити для завершення ремонтних робіт на автошляхах з найбільш значущими маршрутами, привести в порядок 6,9 тис. одиниць дорожньої техніки, створити мінімально необхідну матеріальну базу для роботи, а також профінансувати залучення додаткової техніки сторонніх організацій до розчищення доріг від снігу під час екстремальних погодних умов», – підсумував О.Федоренко.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас