Вартість ТЦ, що будуються в Україні, становить порядку $500 млн, - JLL — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вартість ТЦ, що будуються в Україні, становить порядку $500 млн, - JLL

Нерухомість
653
Станом на кінець вересня 2015 в Україні на стадії будівництва знаходяться торгові центри (ТЦ) загальною вартістю $ 500 млн, повідомив керуючий директор консалтингової компанії (JLL) в Росії та СНД Томас Девоншир-Гріффін (Thomas Devonshire-Griffin)
“На території України будуються об’єкти загальною вартістю близько $ 500 млн – це інвестиції в будівництво”, – сказав він в ході прес-сніданку JLL про ринок рітейлу в Києві у вівторок.
За словами Т.Девоншір-Гріффіна, на сьогодні в Україні спостерігається значна кількість потенційних об’єктів продажу торговельної нерухомості, в тому числі ТЦ і об’єктів стри-рітейлу, але з точки зору ціни пропозиція не відповідає попиту.
“Кажучи прямо: якщо банк не змушує вас продавати актив, то у вас немає ніякої першопричини, щоб продати його зараз. І взагалі, є багато гравців, які хотіли б продати свій ТЦ, але коли ви проводите оцінку об’єкта, виявляється, що його реальна вартість сьогодні на ринку знаходиться нижче витрат навіть на його будівництво “, – пояснив він.
За словами Т.Девоншір-Гріффіна, в найближчі півроку в Україні очікується продаж лише одного-двох ТЦ.
Проблема – не у відсутності інвесторів, але в неготовності продавців виставляти об’єкт на ринок за існуючою ціною. При цьому перша хвиля активності повинна послідувати з боку комерційних банків, які почнуть кредитувати угоди купівлі-продажу торговельної нерухомості, вважає він.
На думку Т.Девоншір-Гріффіна, відновлення кредитування банками угод купівлі-продажу навряд чи можливо раніше кінця 2016 року. Разом з тим до цього на український ринок торговельної нерухомості можливий вихід інвесторів за допомогою входження в статутні капітали компаній-партнерів.
У разі співінвестування мова йде як про існуючі об’єкти торгової нерухомості, так і про нові перспективні девелоперські проекти в Україні, уточнив він.
Зі свого боку, глава київського офісу JLL Дмитро Сенниченко уточнив, що на сьогодні на ринку стріт-рітейлу Києва, Одеси та Львова вже укладено ряд угод купівлі-продажу об’єктів вартістю $ 5-10 млн.
“В Одесі – це азербайджанські, ізраїльські гроші, у Львові ми знаємо багатьох підприємців, які виїхали з східної України і купують об’єкти під бізнес”, – уточнив він.
За словами Д.Сенніченко, в цілому мова йде про декілька десятків укладених угод купівлі-продажу таких об’єктів, При цьому розмір торгу складає 10-15%, а кількість “кризових” угод з продажем об’єктів нижче 50% вартості незначне.
У свою чергу, в придбанні якісних ТЦ в Україні зацікавлені міжнародні інвестиційні фонди, однак заявлена на сьогодні ціна продажу по деяких об’єктах завищена приблизно на 30%, додав він.
За словами Д.Сенніченко, на сьогодні міжнародні інвестфонди розглядають можливість покупки якісних ТЦ вартістю $ 100-200 млн.
Jones Lang LaSalle надає фінансові і комплексні професійні послуги в сфері нерухомості. Портфель компанії до кінця вересня 2015 року містив 316 млн кв. м нерухомості по всьому світу. Підрозділ компанії з управління інвестиціями LaSalle Investment Management управляє активами вартістю $ 55,3 млрд (в 2013р – $ 53 млрд, в 2012р – $ 46,7 млрд).
JLL до кінця вересня 2015 в цілому включала понад 230 офісів в 80 країнах світу. Штат співробітників – близько 58 тис. осіб. JLL в Росії і країнах СНД представлена офісами в Москві, Санкт-Петербурзі та Києві.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас