Найгірше позаду. Українській економіці, що досягла дна, прогнозують зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найгірше позаду. Українській економіці, що досягла дна, прогнозують зростання

Казна та Політика
1066
Українська економіка пройшла найскладніший етап. В наступному році може початися зростання — за умови, що Кремль не відновить активні бойові дії
Найгірший період для української економіки позаду, країна досягла дна, і вже в самому найближчому майбутньому нас очікує зростання. Такими були меседжі міністра фінансів Наталії Яресько під час її виступу на форумі YES у Києві.
Деякі цифри надають вагомості заяві Яресько: бюджет виконаний з профіцитом, падіння ВВП сповільнилося з 17 % у першому кварталі до 14 % у другому кварталі цього року. Вона вважає, що стабілізація відбулася завдяки “грамотним діям” Кабміну та Нацбанку. Проте, заступник голови Адміністрації президента Дмитро Шимків головною причиною стабілізації вважає припинення військових дій на сході України.
Якими б не були її передумови, тепер макроекономічна стабілізація отримує нові прояви. За останні місяці в Україні відбулася дефляція гривні, а також почалося незначне зростання промислового виробництва після трирічного падіння, вважає міністр економіки Айварас Абромавічус. “Тому в майбутнє я дивлюся з оптимізмом. Найгірше вже позаду. Впевнений, що попереду нас чекає тільки зростання”,— заявив він.
Ще один знаковий показник — зростання вартості українського суверенного боргу. За останній місяць він зріс на 20-25 %. Це ознака того, що істотна частина портфельних інвесторів стали краще ставитися до того, що відбувається в країні. Аргументи інвесторів такі ж: профіцит бюджету, уповільнення темпів девальвації та інфляції, а також падіння виробництва.
Частина підприємців поділяють оптимізм влади. Так, президент одного з двох найбільших операторів мобільного зв’язку — Київстару — Петро Чернишов впевнений, що економіка вже не тільки виявила дно, але й більш або менш міцно стала на ноги, і тепер настав час для експортерів пожинати плоди девальвації національної валюти — їх товар на зовнішніх ринках став дешевше, а отже, конкурентоздатніше.
“І якщо в цей час уряд та парламент подбають про те, щоб якісь реальні реформи все таки йшли, щоб стало можливим в Україні розміщувати виробництво для європейських компаній, у нас є шанс побачити переконливе зростання вже в найближчі рік-два”,— говорить він.
Генеральний директор консалтингової компанії Baker Tilly Ukraine Олександр Почкун розповідає, що спостерігає пожвавлення інтересу до України серед своїх клієнтів. Останнім часом зростає кількість звернень з боку іноземних компаній, які хочуть відкрити виробництва на заході України, у прикордонній зоні, щоб скористатися одночасно низькими зарплатами та безмитним режимом з ЄС, відзначає Почкун.
Великі вітчизняні бізнесмени також задумалися про те, щоб повернути гроші в країну і знову почати інвестувати. Так, президент групи DCH Олександр Ярославський із задоволенням розповідає, куди, на його думку, настав час вкладати гроші.
Найперспективнішим він вважає аграрний сектор, а також девелопмент та роздрібну торгівлю, виробництво будівельних матеріалів очікує зростання. “І тут є ніші — скажімо, продаж недорогих споживчих товарів, в які варто інвестувати”,— розповідає НВ Ярославський. Він додає, що його група зараз прораховує можливість капіталовкладень у нові проекти.
Драйвери зростання
1 % в рік. Таке економічне зростання пророкує Україні в наступному році головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан. “Це на тлі того, що досягнута макроекономічна стабілізація, повертаються впевненість та кращі споживчі настрої. Тобто люди починають більше витрачати, трішки більше інвестувати хоча б в існуючі потужності”,— пояснює вона. Відіграє свою роль і відкриття європейських ринків для українських товарів, говорить Бєлан. Абромавічус ще більш оптимістичний в оцінках: на його думку, в наступному році зростання економіки може скласти 3–5 %.
А ось директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук Валерій Геєць попереджає, що зростання може і не бути зовсім. “Бувають ситуації, коли вже досягли дна, але назад економіка не зростає тривалий час”,— говорить він. Причина: у гонитві за макроекономічною стабілізацією уряд погіршив фінансове становище кожного українця персонально, що призвело до різкого падіння попиту на внутрішньому ринку. “Усередині країни споживання немає, з експортом проблеми, оскільки російський ринок закривається. Так ми можемо пролежати на дні не один рік”,— говорить Геєць. Він нагадує, що в наступному році, після остаточного вступу в силу Угоди про асоціацію з ЄС, Росія введе максимальні імпортні мита на продукцію з України. Чим вже остаточно зупинить імпорт таких українських продуктів, як курятина та фрукти.
За його словами, щоб стимулювати попит всередині країни, уряд повинен задуматися про реальне зростання добробуту громадян, тобто підвищити мінімальну зарплату та провести повну лібералізацію економіки, дозволяючи людям самим заробляти якомога більше.
Частину з цих пропозицій уряд вже має намір виконати. У четвер, 17 вересня, вже після здачі номеру НВ до друку Верховна рада повинна була розглянути законопроект про підвищення зарплат та пенсій на 13-18 %.
Для подальшого зростання економіки бізнесмени також радять уряду відмовитися від планів скасувати спрощене оподаткування для середнього бізнесу в ході податкової реформи та припинити “драконити” бізнес безперервними перевірками.
“Кількість скарг від бізнесу зростає в геометричній прогресії. Причому половина їх припадає на Державну фіскальну службу, яка стала головним подразником в країні і, по суті, надає безпрецедентний корупційний тиск”,— розповідає бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета. Так, минулого тижня дніпропетровська IT-компанія 908 заявила про повний переїзд до польського Вроцлава після чергового обшуку податкової поліції. Про масовий вихід з України через безперервний тиск силовиків в європейські офіси заявили й інші IT-компанії — наприклад, одна з найбільших у країні Luxoft.
Абромавічус ж поки бачить вихід у тому, щоб нарощувати продажі на зовнішніх ринках. Серед драйверів зростання він називає сільське господарство, фармацевтику, машинобудування, авіабудування — всі вони працюють переважно на експорт. Тепер Мінекономіки пропонує робити ставку на нові ринки, де слід шукати покупців для українських товарів.
“До кінця місяця буде готовий перший проект експортної стратегії, в який закладено те, в яких напрямках нам розвиватися, де ми повинні перебувати у світовому ланцюжку доданої вартості та якими інструментами наш уряд буде допомагати експортерам”,— говорить він.
Ризикований сусід
Причини падіння української економіки просто пояснює старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. “В окупованому Донбасі вироблялося 7 % ВВП і 25 % експорту. Третина експорту країни становили поставки в Росію — це ще 6 % падіння ВВП. Нарешті, іноземні фірми не інвестують у країну, де йде війна,— і це ще 3-4 % ВВП. І ось вам 16 % ВВП зниження”,— каже Аслунд. Саме в тому, що Росія може відновити в будь-який момент військові дії, і полягає головний ризик української економіки, упевнений економіст.
Найбільш перспективний напрямок для інвестицій, на думку бізнесмена Олександра Ярославського,— це агросектор
Неприязні стосунки з Росією — це назавжди, попереджає Шимків. “Ця країна буде продовжувати тиснути політично, економічно, в медіа, на міжнародній арені. Ми повинні це зрозуміти і навчитися жити в новій реальності”,— говорить він. Він впевнений, що Україна зможе вижити економічно, але для цього необхідно переорієнтувати експорт на нові ринки. Виграють ті компанії, які чітко це зрозуміли і зараз працюють над повною переорієнтацією поставок в Євросоюз, Латинську Америку, на Близький Схід, додає заступник голови Адміністрації президента.
Погоджуються з такою оцінкою і росіяни. Один з небагатьох присутніх на Ялтинському форумі в Києві росіянин, голова Інституту економіки Російської академії наук Руслан Грінберг визнав як стабілізацію української економіки, так і її можливий ріст. Путін чудово розуміє, що в Україні настало “деяке просвітлення”, говорить Грінберг. Знає Путін, і який вплив на добробут кожного українця має війна і яке невдоволення в українському суспільстві викликає економічна криза, продовжує російський економіст.
“Поки він плекає надію на вирішення конфлікту в свою користь дипломатичним шляхом на переговорах з США, він залишив Україну в спокої. Але, як тільки ці переговори зірвуться, війна відновиться. І тут будуть дві головні цілі: виснажити економіку та приготувати ґрунт для внутрішнього вибуху”,— сказав він.
Олег Гавриш
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас