Зарплати віддали у приватні руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зарплати віддали у приватні руки

Особисті фінанси
568
Державні банки втратили монополію на ринку зарплат співробітників бюджетних підприємств. Суд остаточно відмовив уряду в праві вирішувати, де саме вони повинні обслуговуватися. Проте комерційні банки не чекають масового напливу до них нових клієнтів.
Держбанки втрачають зарплату
Держпідприємства відсудили своє право виплачувати зарплату співробітникам через приватні банки. 10 вересня Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію уряду і Мінфіну, які наполягали на переведенні зарплатних проектів бюджетних організацій та держпідприємств у держбанки. Нагадаємо, що 10 квітня 2014 року в відповідно до доручення прем’єр-міністра № 10874/1 / 1-14 державним і бюджетним установам було наказано перейти на обслуговування виключно в держбанки. А протокольними рішеннями № 74 від 8 вересня та № 76 від 11 вересня 2014 Кабмін знову зобов’язав їх виплачувати зарплати працівникам тільки через держбанки.
Однак приватні банки не погодилися з таким рішенням. ПриватБанк виграв судовий розгляд у першій інстанції: 15 червеня Окружний адміністративний суд Києва ухвалив рішення скасувати ці протоколи. Також суд зобов’язав Кабмін утриматися від вчинення дій, спрямованих на примусове переведення підпорядкованих міністерств, центральних органів держвлади і підприємств державної форми власності, а також усіх їх працівників виключно в державні банки.
Переведення рахунків повинно було торкнутися Міноборони, МВС, МЗС, ГФС, Держприкордонслужби, Державної пенітенціарної служби, Держспецзв’язку, Дерспецтрансслужби, Управління державної охорони, Державної фельд’єгерської служби, Головного управління розвідки Міноборони, СБУ, Генпрокуратури, Державної служби з надзвичайних ситуацій.
Масового повернення не буде
Держбанки заявляють про бажання конкурувати з іншими банками. «Ми завжди виступали за вільну конкуренцію. Клієнти мають право самостійно приймати рішення, в якому банку їм обслуговуватися. Ми готові боротися за кожного клієнта ринковими методами, у нас для цього є всі можливості», – повідомили в прес-службі Ощадбанку.
Інші банки задоволені, що суд нарешті прийняв остаточне рішення в цьому питанні. Але вони сумніваються в тому, що зараз почнеться зворотна масова міграція співробітників державних підприємств. «Якщо говорити про повернення бюджетних організацій в ті фінустанови, з яких вони були переведені, то мені здається, що відсоток повернулися клієнтів не буде високим. Оформлення зарплатного проекту – цілий процес, оскільки передбачається і збір документів, і оформлення договорів для кожного співробітника, і випуск та видача карт, і налаштування систем дистанційного обслуговування, – говорить керівник проектів розвитку банківських продуктів корпоративних клієнтів Управління корпоративних продуктів та сервісу ОТП Банку Катерина Тимофєєва. – Тому навряд чи клієнти будуть масово йти з банків, в яких вони тільки відкрили проект, якщо, звичайно, обслуговування в держбанку влаштовує підприємство і не викликає критичного невдоволення з боку співробітників ».
Втім, деякі клієнти можуть і перейти в приватні банки, якщо обслуговування в держбанках було для них менш зручним. «Це процес досить непростий, в тому числі ресурсно і операційно, тому ми б не очікували миттєвої значної міграції. Звичайно, частина компаній може повернутися, враховуючи запити співробітників і наявність мереж банкоматів », – зазначає директор департаменту депозитів Універсал Банку Андрій Звізло.
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас