Світовий банк підбиває попередні підсумки 2015 року в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк підбиває попередні підсумки 2015 року в Україні

Казна та Політика
345
Минулого тижня у Світовому банку відбулася нарада, присвячена Україні. На ній були присутні представники всіх проектів, які наразі організація проводить тут. За підсумками заходу, низку спільних з Україною починань СБ може бути переглянуто. Одна з причин – українська бюрократія, яка затягує впровадження деяких рекомендацій банку на тлі того, що інші аналогічні проекти цілком успішно реалізуються. Forbes попросив експертів оцінити, яка ж загалом роль Світового банку в тих реформах, які проводять сьогодні в Україні.
Нагадаємо, що сьогодні, зокрема, організація веде в країні 10 проектів із сумарним бюджетом $2,5 млрд. Ці ініціативи реалізовують у 84 містах та населених пунктах, і стосуються вони питань енергоефективності, фінансового сектору, модернізації громадської безпеки, міської інфраструктури, безпеки дорожнього руху, поліпшення якості автодоріг тощо.
Зазначмо, що не за всіма напрямками реформи проходять так ефективно, як пропонували міжнародні кредитори України. Як раніше писав Forbes, у Світового банку є питання до проектів, котрі курують Мінрегіон і Міністерство охорони здоров’я. Наприклад, останній проект ніяк не може розпочатися через бюрократичні процедури.
Світовий банк поряд із Міжнародним валютним фондом і Європейським банком реконструкції та розвитку багато років є однією з важливих міжнародних структур-союзниць України. «Допомога безпосередньо від країн-донорів України досить невелика, тому вони більшою мірою діють через Світовий банк. Перш ніж надати кредит, організація виставляє перед Україною певні умови, які по суті можна розглядати як двигун реформ в Україні. Ці умови міжнародних фінансових організацій – підмога для реформаторства», – каже Боровик.
Він зауважує, що, наприклад, підвищуючи ціни на енергоносії чи проводячи деякі інші не надто популярні реформи, політики можуть виправдовуватися вимогами таких структур, як Світовий банк. «Хоча в інших країнах (скажімо, в Естонії, Грузії, Словаччині тощо) політики націлювалися на сміливіші реформи, ніж ті, що хотіли Світовий банк чи Міжнародний валютний фонд. І МВФ, і СБ намагалися переконати владу тих країн не поспішати з реформуванням. Але в українських політиків поки що немає хоробрості проводити реформи сміливіші, ніж рекомендують в МВФ і СБ», – розповідає Боровик.
Очевидно, що комп’ютеризація й інформатизація держуправління підвищує прозорість і дає країні новий рівень контролю над процесами, які відбуваються в державних установах із бюджетними грошима.
Серед одержувачів підтримки Світового банку – фінансові регулятори, зокрема Фонд гарантування вкладів. Заступник голови ФГВ Андрій Кияк пояснює, що банк допомагає відомству, зокрема, технологіями управління процесами в питаннях виведення з ринку неплатоспроможних банків. «Технологія, специфіка управління, специфіка організації, транспарентність – це все реалізується у Фонді завдяки ідеям Світового банку, який базується також на досвіді американської FDIC (Федеральна корпорація зі страхування вкладів. – Forbes). Мова йде про технологію виплат і створення загального сховища даних, коли всі операційні дні банків буде видно у Фонді», – розповідає Кияк. Він також зазначає, що Світовий банк підтримує відомство з технологіями продажів активів, консолідованим ліквідаційним офісом, а також розробленням законодавчих актів.
Голова Спілки податкових консультантів Леонід Рубаненко вважає, що Світовий банк – одна з небагатьох організацій, які дають об’єктивний погляд на стан української економіки. «Під час написання Податкового кодексу, 2010 року, експерти зі Світового банку давали, на мою думку, найкорисніші для України рекомендації. Коли потрібно було шукати об’єктивний компроміс для збереження спрощеної системи в Податковому кодексі, знайти правильну середину і зберегти спрощену систему, допомогли саме матеріали фахівців СБ».
Нагадаємо, що в структурі групи Світового банку також є Міжнародна фінансова корпорація – IFC, яка працює з приватним сектором. Ігор Бураковський, у свою чергу, зазначає важливість такого інтелектуального продукту Світового банку, як рейтинг Doing Business, яким керуються в ухваленні рішень як зовнішні, так і внутрішні інвестори. 2015 року Україна була на 96-й позиції у списку з 189 економік, тоді як 2014-го країна посідала 112-ту позицію.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас