Індія потерпає від "цибулевої інфляції" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія потерпає від "цибулевої інфляції"

Аграрний ринок
1668
В Індії, одному з найбільших виробників і споживачів цибулі, спостерігається різке зростання цін на цей овоч, який уряд пояснює несприятливою погодою і зниженням урожаю, тоді як багато хто бачить у цьому змову постачальників.
Оптові ціни на цибулю в штаті Махараштра, центрі вирощування цієї культури, досягли 57 рупій за 1 кг, тоді як ще в кінці липня вартість не перевищувала 25 рупій. У роздробі ціни вже досягають 80 рупій, і аналітики побоюються їх зльоту до 100 рупій за кг.
Цибуля, що входить до складу більшості традиційних страв індійської кухні, є одним з найбільш політично “вибухонебезпечних” товарів. Саме зростання цін на цибулю серйозно вплинув на результат виборів у двох штатах в 1998 році і стала одною з причин відставки уряду Індії в 1980 році, говорять експерти.
За офіційною версією, ціни злетіли через рясні дощі у березні-червні, коли збирається близько 60% урожаю цибулі, і цих запасів зазвичай вистачає до жовтня-листопада.
Однак багато хто звинувачує у всьому картельну змову найбільших постачальників. Як показує історія, такі підозри не позбавлені підстави: перевірка антимонопольного регулятора країни, проведена в 2012 році, виявила як мінімум один такий випадок у попередні роки.
Уряд намагається знизити брак цибулі на ринку, підвищивши експортні мита з $ 425 за тонну до $ 700 за тонну, а також оголосивши про плани імпортувати 10 тис. тонн цього овоча з довколишніх країн. Місцева влада у ряді штатів почала продавати цибулю населенню з державних запасів за низькими цінами, при цьому ввівши квоти на продаж в одні руки.
Тим часом у країні почали фіксуватися випадки злочинів на грунті зростання цін. Так, минулого тижня продавець овочів в Мумбаї повідомив в поліцію про крадіжку у нього 14 мішків цибулі загальною вагою близько 700 кг, а в неділю трейдер зі штату Махараштра повідомив правоохоронним органам про розкрадання близько 2 тонн цибулі з його складу.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас