Тільки 17% українських компаній працюють на висококонкурентних ринках, 37% припадає на монополії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тільки 17% українських компаній працюють на висококонкурентних ринках, 37% припадає на монополії

Казна та Політика
455
АМКУ називає моно- або олігополізованими 28% української економіки.
Але, якщо підрахувати рівень монополізації економіки, використовуючи прийнятий, наприклад, в США, індекс Херфіндаля-Хіршмана (HHI), реальний показник виявився значно вищим, і Всесвітній економічний форум прав, привласнюючи Україні одні з найгірших оцінок глобальної конкурентоспроможності саме в області якості антимонопольної політики.
Виходячи з індексу Херфіндаля-Хіршмана, тільки 17% українських компаній (за сумою чистих продажів) працюють на висококонкурентних ринках. Тоді як 46% працюють в умовах середньої концентрації, а ще 19% – високою.
Нарешті, ще 18% і зовсім доводиться на природні монополії.
У галузевому розрізі обійшлося без сенсацій. Найбільш монополізованими галузями у нас є видобуток і переробка нафти (3775 пунктів по HHI), авіаперевезення (3417), тютюнова промисловість (3233), видобуток газу (3221).
Від них пристойно відстають у плані концентрації, але все ж є високомонополізовані телекомунікації, автопром, роздрібна торгівля паливом, виробництво безалкогольних напоїв та пива, кондитерка. Кожен з читачів напевно може назвати одну-дві-три компанії, які є національними лідерами в кожній з цих галузей.
А ось найбільш вільними від монополій в Україні виявилися м’ясо-молочка, цукрова промисловість, банківська діяльність, а також торгівля імпортними авто.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас