До Європи далеко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Європи далеко

Казна та Політика
983
Україна активізувалася на візовому фронті. Минулого тижня президент Петро Порошенко підписав рішення РНБО, в якому йдеться про те, що має зробити Україна, щоб Європейський Союз спростив в’їзд для українців. А з часом і зовсім скасував візи.
Hubs спробував розібратися, що заважає спрощенню візового режиму.
Що вже зроблено
Домовлятися з ЄС про спрощення візового режиму Україна почала ще за Віктора Ющенка в 2008 році. А ось план того, як це зробити, за іронією долі, затвердили в 2010-му, коли в президентському кріслі вже сидів чоловік, який втік в протилежному від Європи напрямку.
План кілька років був формальністю. «Інтенсивність його виконання Україною почала спостерігатися лише в 2014 році», – зазначає Тетяна Лазоренко, юрист юридичної компанії KODEX.
У травні цього року Єврокомісія підсумувала результати роботи української влади. У звіті комісарів говорилося, що Україна досягла прогресу, проте багато ще потрібно зробити.
Список того, що вже зроблено, виглядає приблизно так:
  • Створено антикорупційне бюро;
  • З’явилися біометричні паспорти;
  • Проведена реформа системи міграційних органів;
  • Покращена ситуація в сфері надання притулку біженцям.
Що потрібно зробити
Список того, що ще потрібно зробити, виглядає куди істотніше. За підрахунками Андрія Романчука, керуючого партнера «Моріс Груп», Україна не виконала близько 20 вимог Євросоюзу.
Умовно рекомендацією Європи можна розділити на дві частини. У першій – побажання щодо того, що потрібно довести до розуму з вже зроблене. У другій – те, до чого у Києва і зовсім ще не дійшли руки.
Так, наприклад, хоч в Європі і хвалять Україну за біометричні паспорти, проте в цілому відзначають, що пропускна система в нашій країні далека від ідеальної. За словами Ігоря Чудовского, засновника ЮФ «Чудовський і партери», основні рекомендації Єврокомісії щодо контролю на кордоні можна сформулювати так:
  • Створити базу даних відбитків пальців;
  • Відслідковувати випадки зміни прізвища;
  • Підвищити якість роботи персоналу;
  • Впровадити спеціальні бази даних;
  • Протидіяти торгівлі людьми та наркотиками;
  • Протидіяти відмиванню грошей, корупції та фінансуванню тероризму.
Те ж саме стосується і роботи з біженцями. У ЄС кажуть, що в цілому ситуація стала краще, але наполягають на тому, що в Київській та Миколаївській області повинні бути добудовані пункти їх тимчасового утримання.
«У доповіді також зазначено, що необхідно поліпшити сервіс в таких притулках, підвищити кваліфікацію персоналу, забезпечити біженців та переселенців допомогою, в тому числі правовий», – пояснює юрист KODEX.
Серед того, що Україна повинна змінити принципово, – система захисту свідків. За словами Тетяни Лазоренко, в українському законодавстві їх права прописані досить чітко. Однак рекомендації Єврокомісії свідчать про те, що фактично закони не працюють.
«Система захисту свідків в Україні існує лише де-юре. Європейська комісія в ході перевірок з’ясувала, що ряд правових засобів, якими наділений свідок в Україні, недієздатні, а міжнародні стандарти, хоча і прописані в українському законодавстві, не використовуються», – вважає Лазоренко. На її думку, головна причина, по якій не працюють закони, – українці не довіряють правоохоронним органам. Тому не хочуть брати участь в кримінальних процесах в якості свідків.
До того ж, як запевняє Ігор Чудовський, в Україні не розроблений процес по зміні «біографії» з подальшою адаптацією та легалізацією свідка.
Виконання деяких зобов’язань України просто не може собі дозволити. Наприклад, за законом, свідки мають право на зміну місця проживання. Однак українським правоохоронцям це не по кишені.
Щоб спростити візовий режим з Європою, Україні доведеться змінювати ситуацію. В ЄС чекають, що у нас виросте довіра до правоохоронних органів, а українці буду добре знати права свідків. Ну і доведеться знайти гроші на виконання програм захисту свідків.
Ще одна рекомендація Єврокомісії – створення спеціального державного органу, який займатиметься розшуком і поверненням виведених з України активів. «Для того, щоб система повернення активів працювала ефективно, необхідно не тільки створити спеціально уповноважений орган, а й налагодити зв’язки з аналогічними органами в інших державах і міжнародними інститутами такими як Міжнародний центр по поверненню активів Базельського Інституту Управління (ICAR) і Ініціатива Світового банку Stolen Assets Recovery (STaR) », – пояснюють в ЮК KODEX.
Коли скасують візи
За словами Андрія Романчука, якщо Україна виконає всі вимоги, Єврокомісія зможе запропонувати Європарламенту і Раді ЄС, скасувати візи для українців.
«Проте, у разі позитивного рішення безвізове перебування на території ЄС буде поширюватися тільки на короткострокові візити і лише за наявності біометричного паспорта», – зазначає Романчук.
Юрист «Моріс Груп» пояснює, що якщо Україна найближчим часом виконає план лібералізації візового режиму з ЄС, а в вересні та жовтні успішно пройде перевірку, то Єврокомісія може дати позитивні рекомендації в грудні цього року.
«У такому випадку з урахуванням бюрократичних формальностей запровадження безвізового режиму можливо в другій половині 2016 року. Якщо не встигнемо – лібералізація буде відкладена до кінця наступного року », – резюмує Романчук.
Віталій Ермаков
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас