Половина економіки України стала тіньовою. Як вийти на світло? (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина економіки України стала тіньовою. Як вийти на світло? (інфографіка)

Казна та Політика
2225
Влада і експерти б’ють на сполох: частка тіньової економіки в Україні досягла 47%, підскочивши за рік, за різними підрахунками, на 5-8%! Такі дані за перший квартал 2015-го оприлюднили аналітики Мінекономрозвитку (МЕРТ). За спостереженнями відомства, найвищий показник тіні – 65% – зафіксовано у видобувній промисловості, а найнижчий – 9% – в сільському господарстві (докладніше див. інфографіку).
Тінь означає, що до бюджету країни не надходять податки. А відповідно, якщо не переломити ситуацію, то криза в економіці України може стати ще глибшою, попереджають експерти.
Журналісти розібралися, які фактори провокують зростання тіньової економіки в Україні і як змінити ситуацію не краще.
ПРИЧИНИ. Як зазначають в МЕРТ, на зростання тіні в Україні вплинув військовий конфлікт на Сході та знецінення гривні: “Розчарування підприємців та бізнесменів у ситуації в країні змусило їх активно використовувати схеми приховування частини прибутків, у тому числі – у вигляді ухилення від сплати податків. Крім того, наявність неконтрольованої території на Сході країни формує передумови для розвитку нелегального бізнесу”. На думку аналітиків відомства, не сприяють поліпшенню економічної ситуації в країні і нинішні умови роботи окремих галузей, зокрема – добувної та переробної промисловості.
“Багато виробничих потужностей зруйновані або зупинені. Логістичні зв’язки розірвані, у тому числі на багатьох зовнішніх ринках (наприклад, країни-члени Митного союзу використовують зовнішньоторговельні обмеження стосовно вітчизняних товарів). Дорожчає собівартість виробництва через девальвацію нацвалюти. Все це впливає на зростання збитковості підприємств і робить їх інвестиційно непривабливими”, – пояснюють в Мінекономрозвитку.
ЩО РОБИТИ. У Мінекономрозвитку впевнені, що поліпшити споживчі настрої українців можна досить просто – достатньо оптимізувати витрати на утримання персоналу та знизити податкове навантаження на заробітну плату (наприклад, можна знизити єдиний соцвнесок, який складає 37% зарплатного фонду. – Авт.). “Це буде сприяти виведенню економіки з тіні та легалізації українського ринку праці, підвищенню зарплат і поліпшенню купівельної спроможності”, – пояснюють в МЕРТ. Експерти згодні з такою антитіньовою політикою, але додають: обов’язково потрібно підтримати і вітчизняний бізнес.
“Потрібні податкові преференції для підприємств – наприклад, налагодити повернення ПДВ. Також бажано надати податкові канікули для наших компаній, які заводять імпортне обладнання в Україну в процесі модернізації своїх виробничих потужностей. Якщо податкове навантаження буде адекватним, то і компанії будуть офіційно платити податки, що збільшить надходження до держбюджету”, – вважає президент Украналітцентру Олександр Охріменко.
У свою чергу аналітик MPP Consulting Павло Мельник зазначає, що для виведення економіки з тіні потрібно вирішити питання з сірими контрабандними схемами.
Також, на думку експертів, потрібно забезпечити доступ бізнесу до купівлі валюти, щоб всі експортно-імпортні операції йшли вільно. Тоді не буде накрутки цін через дефіцит доларів або євро.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас