Провести індексацію для всіх просто неможливо, бюджет не витримає цього, - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Провести індексацію для всіх просто неможливо, бюджет не витримає цього, - експерти

Казна та Політика
4567
Під час “Маршу Незалежності” Президент України Петро Порошенко заявив про те що, незабаром будуть індексовані зарплати і пенсії. Експерти ж закликають бути більш стриманими: найближчий час не такий вже й близький.
“Економічні прогнози президент робив дуже обережно, розуміючи, що це вкрай необхідно, але, скоріше, висловлював свої надії, – зауважив економіст, позаштатний радник Порошенко Олександр Пасхавер. – Якщо більше не буде падіння, тоді дійсно ми зможемо думати про зростання соціальних доходів. Це повинно бути. Але все залежить від економіки”.
Безальтернативною назвав необхідність індексації доходів населення інший експерт – Ярослав Жалило. На його думку, уряд повинен був це зробити ще в середині року. Спеціаліст відкинув можливий негативний вплив індексації на зростання цін.
“Якщо це буде прораховано відповідно з реальними можливостями бюджету і потреб підтримки якості життя малозабезпечених верств, то істотного інфляційного ефекту це не матиме”, – вважає Жалило.
Згідно з чинним законодавством, індексація мінімальної зарплати тягне за собою пропорційне збільшення всіх бюджетних виплат відповідно до єдиної тарифної сітки. Цього не витримає бюджет і це може штовхнути країну в нову економічну прірву, вважає економіст Олег Устенко. У нинішній кризовий період, на його думку, доцільно проіндексувати лише мінімальні виплати на рівень інфляції, яка, як очікується, за підсумками року перевищить 50%.
“Провести індексацію для всіх просто неможливо, бюджет не витримає цього. Треба сконцентрувати допомогу, скажімо, на матері, яка виховує одна дитину, або пенсіонерах, яким складніше і вони просто виживають зараз, а не колишньому держслужбовцю, який живе на пенсію 5-10 тисяч гривень”, – пояснює експерт.
Нагадаємо, глава українського Мінфіну Наталя Яресько заявила, що індексації можна не чекати до 1 грудня.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас