З БГ Банку викрадені активи шляхом продажу держпаперів за безцінь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З БГ Банку викрадені активи шляхом продажу держпаперів за безцінь

Кредит&Депозит
797
Виведення активів відбулося шляхом продажу держпаперів, куплених за 61 млн грн, невідомим особам за ціною, заниженою в 7000 разів. Підтвердження схеми знайшли журналісти програми «Наші гроші». Шанси правоохоронців знайти викрадені кошти знижуються з кожним днем, а Розрахунковий центр навіть не говорить, хто рік тому купив ці цінні папери.
Розпродаж облігацій
Співробітники СБУ і МВС розкрили «фінансові махінації в одному зі столичних банків» на суму понад 70 млн грн, повідомили в СБУ на минулому тижні. «Протягом кількох місяців ділок (колишній керівник банку. – Ред.), зловживаючи своїм службовим становищем, здійснював махінації з цінними паперами банку, чим завдав йому збитків на суму понад 70 млн грн», – заявили в СБУ. Схема полягала в тому, що «зловмисник» продав належні банку облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) за заниженою в десятки разів ціною.
Журналісти програми «Наші гроші» (телеканал ZIK) в ході вивчення фінансів колишнього генпрокурора Віктора Пшонки з’ясували, що фігурантом справи є БГ Банк, який до 18 вересня 2014 працював під брендом «Перший». Установа вважали підконтрольним екс-генпрокурору, але юридично членів його сім’ї в капіталі не було. 26 червня 2014-го в банк ввели куратора, а в липні йому заборонили залучати вклади, зараз він ліквідується.
Розслідування програми «Наші гроші» показало, що керівництво БГ Банку купило пакет ОВДП на 61 млн грн, а потім продало їх невідомим фірмам через Розрахунковий центр всього за 8,8 тис. грн. У період проведення операції банк уже був проблемним, але куратор від НБУ не зупинив її. «В порушення всіх норм сталася операція, яка банком маскувалася. Але Нацбанк її виявив і після цього визнав банк неплатоспроможним, – цитується в сюжеті директор департаменту банківського нагляду Нацбанку Катерина Рожкова. – Куратор може перевіряти і контролювати операції банку. Він не має права вето, але повинен повідомити Нацбанк про сумнівні операції».
БГ Банк навіть не намагається заперечувати виведення грошей. «Відбувалося виведення активів з банку шляхом укладення ряду нікчемних угод. Вони не передбачають оплати, або були укладені неуповноваженими особами, або проведено на умовах, які були невигідні банку», – визнав директор юридичного департаменту БГ Банку Микола Коломоєць.
Проблема зворотності
В СБУ кажуть, що підозрюваний всього один: оскільки він переховується від органів досудового розслідування, йому заочно пред’явлено повідомлення про вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу, і він оголошений у розшук. Йдеться про зловживання владою або службовим становищем. У СБУ не назвали ім’я підозрюваного, але відомо, що 31 жовтня 2014 головою правління БГ Банку став Андрій Осипенко, а його заступником – Вадим Дратвер, який попередні п’ять років не працював на банківському ринку. Вже 4 листопада були проведені угоди з ОВДП. А 11 листопада – після 15 днів роботи у банку – Вадим Дратвер був несподівано звільнений. За інформацією «Наші гроші», нібито куратор Валентина Дика не повідомила регулятору про виведення 61 млн грн, а незабаром – звільнилася. НБУ визнав банк неплатоспроможним тільки 27 листопада.
Імена нових власників цінних паперів невідомі. З листопада пройшов майже рік: папери не тільки могли бути перепродані, але і, наприклад, погашені Мінфіном, якщо закінчилися терміни їх обігу. Автори розслідування стверджують, що нові власники облігацій дочекалися дати їх погашення і отримали від Мінфіну повну вартість. Відкриття кримінального провадження полегшує правоохоронцям пошук вкрадених коштів. «Слідчий через суд має право отримати необхідну інформацію. Розрахунковий центр буде зобов’язаний надати дані про покупців цих держпаперів і про оплату. Якщо тільки в це не втрутиться політика, то це можна здійснити швидко», – говорить партнер юрфірми «КПД Консалтинг» Кирило Казак.
При наявності всієї інформації правоохоронці зможуть відстежити, де саме знаходяться ці гроші. «Якщо вдасться виявити їх на якомусь рахунку, то за рішенням суду їх можна заарештувати. Якщо ці гроші вже в іноземному банку, то потрібно отримати рішення українського суду про їх арешт, а потім звернутися до відповідних органів цієї країни з проханням виконати його, – пояснює Кирило Казак. – Але якщо гроші пішли в офшор або виведені готівкою, то відстежити їх набагато складніше. Хоча в такому випадку є можливість їх повернення за рахунок осіб, які винні в цій операції».
Інформація про покупців є в Розрахунковому центрі, підконтрольному НБУ, але він не розкриває їхні імена, посилаючись на банківську таємницю. «Розрахунковий центр надав всі наявні первинні документи та інформацію по угоді Державній службі фінансового моніторингу. Крім того, в той же день інформація по цим же договором була спрямована в Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку», – повідомили в прес-службі Розрахункового центру. Але реакція не послідувала.
Олена Губарь
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас