Законодавство про місцеві вибори треба терміново міняти через "гречку", - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законодавство про місцеві вибори треба терміново міняти через "гречку", - експерти

Казна та Політика
1224
У Верховній Раді України готуються зміни до законодавства, що розширюють можливості боротьби з підкупом виборців. Йдеться, насамперед, про боротьбу з тими технологіями, які застосовувалися на скандальному 205-му виборчому окрузі в Чернігові.
Про це повідомив народний депутат від БПП, екс-керівник Комітету виборців України Олександр Черненко.
Згідно із запропонованими змінами, якщо назва або логотип якогось благодійного фонду, юридичної особи або ЗМІ збігається з логотипом політичної сили, і ця організація на виборах починає роздавати матеріальну допомогу, то це теж треба вважати підкупом.
“Сьогодні підкуп виборців здійснюється не безпосередньо кандидатом або його штабом, а відбувається під різними брендами. Формально це – не порушення закону, але всі ж знають, з якою метою це робиться”, – пояснив Черненко.
За його словами, в Україні досі не було серйозних прецедентів притягнення до відповідальності тих, хто займається підкупом на виборах. Причому, це стосується як виконавців, так і замовників подібних діянь.
Разом з тим, соціолог, директор фонду “Демініціативи” Ірина Бекешкіна, яка була одним із координаторів кампанії “Фільтруй владу” (рух “Чесно”), заявила про існуючу небезпеку того, що на місцевих виборах в Україні можуть бути використані технології підкупу виборців, які застосовувалися на довиборах у Верховну Раду на 205-му окрузі в Чернігові.
На думку експерта, використання цих технологій (у якому звинувачували команду кандидата в нардепи від партії “Укроп” Геннадія Корбана, – ред.) може бути досить широким, якщо не буде ніякої правової реакції на підкуп виборців у Чернігові.
Водночас Ірина Бекешкіна вважає, що до голосування на місцевих виборах громадяни будуть підходити “прагматично”, і підгодовування людей гречкою не скрізь принесе ефект: “Ось у Чернігові гречку взяли, а проголосували за кандидата від президента. Тобто поєднали одне з іншим: і матеріальне становище поправили, і проголосували за людину з влади, щоб потім ще що-небудь отримати. Тобто гречка матиме вплив, але якщо виступить сильний кандидат від влади, не факт, що завдяки їй вдасться перемогти”.
Таку ж думку висловив екс-голова Центральної виборчої комісії України (в 2004-2007 роках) Ярослав Давидович.
“Я думаю, що вибори в Чернігові були репетицією, таким собі театром для всієї країни. Вже зараз можна бачити, що весь Київ у рекламних білбордах, будках з пресою… Поки ми не увійдемо в правильне русло з фінансуванням виборчих кампаній та політичних партій, подібний безлад триватиме”, – вважає він.
За словами колишнього керівника ЦВК, одна з проблем виборів – участь у них бізнесменів.
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас