Мінфін готує нові податки на автомобілі, тютюн і зарплати: що змінять (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін готує нові податки на автомобілі, тютюн і зарплати: що змінять (інфографіка)

Казна та Політика
1730
Мінфін збирається найближчим часом переписати більше половини Податкового кодексу (ПК). Про це заявила заступник міністра фінансів Олена Макеєва, пояснивши, що основна мета перетворень – прозорість і простота сплати податків, якої зараз немає. Як розповіла нам Макєєва, документ закінчать до 27 серпня і на початку вересня передадуть до Ради – з тим, щоб він набув чинності з 1 січня (головні новинки, пропоновані Мінфіном, – в інфографіці). “Очікується, що це буде новий документ, оскільки серйозно змінюються більше половини статей ПК. Основна проблема – адміністрування податків: ..Якщо податкові правила чітко пропишуть в одному документі, це допоможе зупинити свавілля податківців, заощадить час, кошти і сили бізнесу. Бізнес хоче простих , справедливих і зрозумілих правил гри “, – говорить Макєєва.
ДУМКИ Експерти зміни до ПК оцінюють в цілому позитивно, але бачать і підводні камені: На їхню думку, багато з ідей Мінфіну (Переформатування ЄСВ, зменшення числа спрощенців і т. і.) – це вимоги МВФ, і виконати їх нам потрібно , якщо ми хочемо отримати у вересні третій транш кредиту в розмірі $1,7 млрд. Але депутати можуть і не проголосувати за посилення ставок для народу, прогнозують вони. Так, глава Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко і президент Украналітцентра Олександр Охріменко підтримують включення в зарплату працівника єдиного соцвнеску (ЄСВ, в середньому дорівнює 37%). “Це дозволить знизити навантаження на зарплатний фонд підприємств, а працівникам дасть можливість нарешті відкрити особисті накопичувальні рахунки в Пенсфонда, про які говорять вже більше 10 років, – каже Рубаненко. – Але ЄСВ з працівника повинен стягуватися, як і зараз, за місцем роботи, а на руки він отримував чисту зарплату, з якої вже все утримано “. Є і хороша новина: за словами Охріменка, якщо ЄСВ зменшать, то зарплати теоретично повинні збільшитися – адже працівник додатково отримає 37% від свого заробітку, а сплатить з нього всього 28-29%.
З іншого боку, зниження такої ставки зменшить надходження до Пенсфонд і може викликати затримки з виплатою пенсій чи лікарняних (ЄСВ йде в ПФ, Фонди по безробіттю та з тимчасової втрати працездатності).
Підтримують експерти і введення 5-річного графіка зростання акцизів на алкоголь і тютюн: вони перекриють зниження доходів до бюджету через те, що стане менше ЄСВ. Макєєва каже, що в 2016 р планується зростання акцизів на 20%, а в 2017-2020 рр. – На 10% в рік і більше. “Цифри поки обговорюються”, – сказала нам Макєєва. А підвищення ставки ПДВ з 20 до 22% автоматично спричинить підвищення цін на всі товари мінімум на 2%, нагадують експерти.
З приводу спрощенців думки експертів розійшлися. Охріменко за те, щоб залишити єдиний податок лише самому дрібному бізнесу (торговці на ринках, ремонт одягу, взуття, житла) з річним оборотом до 300 тис. грн, а для решти скасувати. “Це завдасть смертельного удару по тіньовому переведенні в готівку грошей”, – упевнений Охріменко. На думку Рубаненка, спрощену систему зараз чіпати не варто. “Усі, хто хотів піти в тінь, уже це зробили, залишилися тільки ті, хто чесно працює”, – говорить Рубаненко. А введення податку на всі авто, а не тільки на елітні не старші 5 років, експерти оцінюють негативно – хоча, за словами Макєєвої, він складе не більше 1000 грн на рік. “Автомобілісти проти обкладання новими податками. Принаймні, його не повинні вводити для вже наявних у власності машин”, – вважає гендиректор ВААІД Олег Назаренко.
Мінфін готує нові податки на автомобілі, тютюн і зарплати: що змінять (інфографіка)
Депутати: “Змінювати потрібно, але не всі”
У Раді пропозиції Кабміну щодо податкових нововведень підтримують, але з застереженнями. Так нардеп Ярослав Дубневич (БПП) сказав нам, що згоден лише з підвищенням акцизів на алкоголь і тютюн і введенням податків на автотранспорт. “За акцизам є запас купівельної міцності, а 1000 грн податку – гроші невеликі і підуть до місцевого бюджету, регіону, де проживає власник авто, – каже Дубневич -. А об’єднання податків вдарить по пенсіонерах, збільшення порогу оподаткування високих зарплат знову зажене доходи в тінь , підвищення ПДВ та інших податків відлякає інвесторів, про залучення яких багато говорить Кабмін. Наприклад, варто зменшити ПДВ до 14%, як у Польщі. Малий бізнес зараз розвивається, створює нові робочі місця, чіпати його не треба “.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас