Ціни в Україні можуть знову підскочити, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни в Україні можуть знову підскочити, - експерт

Казна та Політика
4923
Споживча інфляція в Україні може прискоритися у вересні до 1,6%, що буде пов’язано з відновленням ділової активності і сезонними коливаннями.
Такий прогноз озвучив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні Андрій Шевчишин.
Серпень відзначається низьким рівнем ділової активності і відсутністю планових переглядів цін, у тому числі на промислові товари. Тим більше, валютний ринок в цілому залишається досить стабільним, незважаючи на деякі стрибки в липні, що сприяє стриманості цінових тенденцій. В цілому, зростання цін у серпні може скласти 0,5%, зазначає експерт.
“Ключову роль у динаміці цін буде відігравати збір врожаю. Очевидно, що він буде важким, через високі ціни на пальне і підвищення вартості обслуговування та оренди техніки. Враховуючи також високі кредитні ставки і проблеми з ліквідністю, збільшені витрати аграрії будуть реалізовувати у підвищенні цін”, – пояснює Шевчишин.
На думку експерта, прискорення інфляції у вересні варто очікувати у зв’язку з сезонними коливаннями і відновленням ділової активності, в тому числі зі стартом передвиборчої кампанії і ймовірним підвищенням мінімальних зарплат і пенсій. Крім цього, у вересні заплановано підвищення цін на електроенергію для першої та другої груп споживачів на 25%, що також позначиться підвищенням вартості продукції приватних домогосподарств. Крім того, зростання цін очікується у сфері освіти, у зв’язку з початком навчального року, а також на окремі види алкогольних напоїв від 5,5% до 10%, зважаючи на підвищення мінімальних відпускних роздрібних цін.
Зазначимо, за підсумками липня в Україні зафіксована дефляція 1%. Річні темпи зростання склали 55,3%. З початку 2015 року інфляція досягла 39,3%. Основною причиною дефляції виступило сезонне зниження цін на продукти харчування на 2%, зокрема, на фрукти на 6,1%, овочі на 21,6%, а також на одяг і взуття на 4,7%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас