Заплуталися в цінниках: вартість газу від Демчишина потребує уточнень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заплуталися в цінниках: вартість газу від Демчишина потребує уточнень

Енергетика
785
Глава Міненерговугілля провів брифінг, на якому пояснював ситуацію в енергокомплексі України. Озвучені ним міркування з основної теми – майбутній ціні російського газу – викликали масу питань.
Глава Міненерговугілля Володимир Демчишин 10 серпня провів брифінг, метою якого було роз’яснити ситуацію в енергокомплексі України зважаючи на підготовку до зимового періоду, що проходить в досить екстремальних умовах через бойові дії на сході, що спричиняють вугільний дефіцит, і не сприяють гладким відносинам з агресором – найбільшим газовим постачальником, Росією. Першою була тема поставок газу, і якраз вона викликала масу питань. Про неї і піде мова.
Спочатку міністр дав зрозуміти, що без російського газу енергосистема України поки нездатна обходитися в моменти пікових зимових навантажень. Тому, за його словами, наша країна восени підпише новий договір з «Газпромом». «Навіть усіма зусиллями, які робимо, пікові навантаження треба закривати все-таки з Росії. Тому, однозначно, мають намір домовитися з росіянами, бо договір на опалювальний сезон необхідний, і ми його підпишемо», – сказав Демчишин.
Доля нового договору, за словами міністра, буде вирішуватися на черговому раунді переговорів наприкінці серпня у Відні. Раніше планувалося, що вже у вересні-жовтні буде підписаний і сам документ. Але, як виявилося, традиційний для останнього часу тристоронній формат обговорень Україна-ЄС-Росія в кінці серпня може бути зірваний.
«27-28 числа точно будемо ми і європейці [на переговорах]. Сподіваємося, що підключаться росіяни», – сказав Демчишин.
Але, якщо ігнорування Росією переговорів не виключено, тоді про яку їх результативності може йти мова? Крім того, і в Європейській комісії поки не підтвердили дату проведення газової зустрічі.
Але Демчишин продовжував: основне питання майбутніх переговорів – вартість газу. За його словами, наша країна в цілому до кінця опалювального сезону розраховує купувати блакитне паливо за ціною не вище 250 доларів за тисячу кубометрів.
«Я думаю, що ціни будуть протягом двох кварталів, тобто, до кінця опалювального сезону, на рівні 250 доларів, плюс-мінус. Це буде адекватний рівень. Можливо, навіть трохи нижче за рахунок того, що нафта в останні дні просідає», – сказав Демчишин.
Тут варто зазначити, що за правилами ринку, нинішні ціни на нафту, які опустилися нижче позначки 50 доларів за барель, позначаться на газових контрактах не раніше кінця першого кварталу наступного року.
Крім того, заявлена ​​міністром ціна газу в 250 доларів зовсім не в’яжеться з підсумками останнього раунду газових переговорів 30 червня, який теж проходив у Відні і в тристоронньому форматі. Україна відхилила умови Росії – знижка на третій квартал в 40 доларів, до ціни 247 доларів за 1 тис. кубометрів, тобто, вартість палива повинна була залишитися, як і в другому кварталі. Наша країна наполягала на дисконті не менше 30% від контрактної вартості газу і на вирішенні всіх спірних моментів до кінця 1-го кварталу 2016 року – до висновків за позовами сторін Стокгольмського арбітражу. У цьому зв’язку «Нафтогаз» з 1 липня припинив закупівлю газу у «Газпрому», оскільки з 30 червня перестала діяти додаткова угода по «зимовому пакету». Транспортування газу європейським споживачам через Україну донині здійснюється в повному обсязі і відповідно до контрактних умов.
Такий результат переговорів був цілком очікуваним. Ще 22 червня, напередодні переговорів, Демчишин заявляв, що ціна на російський газ для нашої країни повинна бути в межах 205 доларів і Україна буде на цьому наполягати. Він пояснив, що згідно з формулою ціни газового контракту, вартість газу для України повинна становити 290 доларів за 1 тис. кубометрів. «Враховуючи знижку 30%, ціна буде десь близько 200 доларів, 205-207», – говорив у червні Демчишин.
Виведена з себе виходом України з-під контролю, Росія вже 1 липня вирішила посилити тиск на нашу країну.
Міністр енергетики РФ Олександр Новак тоді заявив, що Росія в односторонньому порядку знижує знижку на газ в два рази – з 30% до 13,92%, інакше вартість палива для нашої країни буде значно нижче, ніж для сусідніх держав. А це, за словами Новака, «не в інтересах російської держави, інтересах бюджету, інтересах «Газпрому». Причому, за словами росіянина, газ буде поставлятися тільки по передоплаті.
Експерти за підсумками ось таких «експресивних» переговорів, відзначали, що Україна вперше показала свій характер і її дії виправдані, причому, тепер нашій країні нібито по силам і зовсім відмовитися від російського газу.
«Нарешті команда, яка веде переговори, зайняла правильну позицію – коли Україна говорить, що ми не будемо купувати газ, а подивимося, як ви його будете запихати назад в родовища. І до тих пір, поки не запропонуєте нам адекватну ціну, яка нас влаштує, виходячи з ціни на європейському споті і вартості транспортування, ми не будемо купувати ваш газ. І це – найправильніша позиція, яку я можу собі уявити у відносинах з «Газпромом», – підкреслив генеральний директор Центру досліджень енергетики (EIR Center, Україна) Олександр Харченко, додавши, що позиція України на сто відсотків відображає те, що наша країна повинна була робити останні 12 років.
Але, озвучена в серпні Демчишиним ціна газу, м’яко кажучи, не зовсім відповідає колишнім його висловлюванням. УНІАН вирішив опитати експертів з приводу казусу. Більшість навідріз відмовилися коментувати зроблені міністром на брифінгу заяви, посилаючись на те, що «обговорювати маячню смішно».
І їх позиція зрозуміла. Якщо влітку 2014 ціна газу на споті в Європі була нижче 200 доларів, а вартість нафти перевищувала 100 доларів, то цієї осені може відбутися відкат за цінами на газ до рівня початку 2000-х років. Таким чином, навіть з урахуванням політичного, а не економічного характеру ціноутворення у «Газпрому» в третьому і четвертому кварталах реальна ціна газу для України повинна бути не більше 200 доларів – про що раніше і говорив Демчишин. Причому, ця цифра відповідає європейській тенденції. Приміром, ціна газу для Німеччини, яка куди далі Україна стоїть у черзі на його отримання, крутиться навколо позначки 200 доларів останнім часом. На вартість газу також чинить тиск великий обсяг запасів палива в європейських сховищах через відносно теплу зиму сезону 2014-2015 років.
«Газпром» це усвідомлює, він уже не раз знижував ціни для європейських споживачів, і далі продовжить це робити. Згідно з макроекономічним прогнозом Мінекономрозвитку РФ на 2016-2018 роки, який був зроблений ще навесні і зараз в планах його перегляд з курсом на пониження, ціна російського газу в 2016 році знизиться до 185-190 доларів за тисячу кубометрів з 235-240 доларів в 2015 році.
Єдиний, хто відповів на запитання УНІАН щодо озвученої Демчишиним ціни на газ – хоча Україна вийшла з-за столу переговорів з Росією, наполягаючи зовсім на іншій сумі – був президент Центру «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар.
«Газ для України має бути дешевшим 250 доларів. У третьому кварталі цього року повинна продовжитися динаміка зниження ціни на газ зважаючи на просідання вартості нафти в четвертому кварталі минулого року, що і лежало в основі позиції України на червневих переговорах – ціна 250 доларів, яку пропонувала Росія, не відповідає ринковим реаліям», – сказав Гончар.
За його словами, якщо йде мова про те, що ціна на газ буде на рівні 250 доларів, як сказав Демчишин, то це говорить лише про одне – знову міркування далеко неринкового характеру беруть гору. «Я не виключаю, що йому спустили зверху якусь директиву погоджуватися на цю ціну, яка була відкинута «Нафтогазом» як невідповідна ринковим реаліям, щоб відновити закупівлі російського газу для прискорення закачування газу в сховища», – підкреслив експерт.
На його думку, гіпотетично, це – крок у зворотний бік, мотивований певними політичними міркуваннями, але це не відповідає тенденціям на газовому ринку. Якщо незабаром буде зроблено заяву про рішення відновити закупівлі російського газу – то це, вважає експерт, підтвердить таке припущення.
«Не варто робити закупівлі за цінами, вищими за ринкові. По-перше, це – платити агресору, по-друге, чи варто переплачувати? Якщо для Німеччини газ продається на рівні позначки 200 доларів, то як же для України ціна може бути вище?»- Міркує Гончар.
Виникає ще одне питання – можливо, Демчишин мав на увазі ціну газу в 250 доларів як середню арифметичну з урахуванням в майбутньому здешевлення реверсного газу?
Але суха статистика цьому суперечить. За даними Мінекономрозвитку, середня митна вартість імпортованого в Україну газу в червні склала 266,56 долара за тисячу кубометрів. Російський газ тоді обходився в 247,18 долара за тисячу кубометрів (з урахуванням знижки в 100 доларів). Тобто, ніяк середньою не може бути ціна в 250 доларів зараз.
До речі, раніше Демчишин прогнозував, що на зимовий період ціна імпорту природного газу з Європи для України становитиме близько 250 доларів. Зараз він заявив, що ціна реверсного газу в четвертому кварталі 2015 року та першому кварталі 2016 буде плюс-мінус стабільною на тлі зниження вартості нафти.
«Може, Демчишин не так добре орієнтується в ситуації. І він же не говорив, що це (250 доларів, – ред.) – середня ціна. Як коментувати те, що неможливо зрозуміти? »- Підсумував Гончар.
… Раз така плутанина, то не завадило б, пане міністре, прояснити ситуацію.
Нана Чорна
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас