МВФ дав рекомендації, як поліпшити українську податкову систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ дав рекомендації, як поліпшити українську податкову систему

Казна та Політика
2375
Україна завершила перший перегляд розширеної програми фінансування Міжнародним валютним фондом (МВФ). В оновленому меморандумі Київ підтвердив свої наміри скасувати пільги для аграріїв і реформувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ).
У рамках роботи технічної місії МВФ, її експертами було підготовлено ряд рекомендацій щодо того, що і як необхідно поміняти в українській податковій системі.
“Висновки технічної місії МВФ мають рекомендаційний характер. Це зовсім не означає, що вони підлягають обов’язковому виконанню”, – зазначила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.
За її словами, вивчення окремих питань оподаткування було ініціативою української сторони. Крім того, місія МВФ провела консультації з авторами окремих податкових новацій і з представниками бізнесу.
Отже, основні поради кредитора полягають у наступному.
Першу групу – фізособи з обсягом доходу до 300 тис. грн – не чіпати.
До другої групи фонд рекомендує віднести фізосіб з доходом від 300 тис. грн до 2 млн грн. У цьому випадку оподатковувана база для них буде розраховуватися шляхом касового методу: доходи мінус витрати. З різниці сплачується ПДФО та ЄСВ. Залишається чистий дохід, який можна вважати зарплатою.
Відзначимо, чинне законодавство передбачає для ЄСВ “кеп” – поріг доходу, вище якого податок не нараховується. Зараз він становить 17 мінімальних зарплат – 20 706 грн. Фонд рекомендує підняти його до 25 мінімальних зарплат – 30 450 грн.
Серед рекомендацій фонду – переведення всіх юросіб на загальну систему оподаткування. Щоб позбавити їх від сплати авансових платежів з податку на прибуток, пропонується вважати їх новими підприємствами.
У розумінні фонду ці компанії повинні бути платниками ПДВ. Поріг за обсягом оподатковуваних операцій для обов’язкової реєстрації платником ПДВ пропонується збільшити з 1 млн грн до 2 млн грн.
За словами Макєєвої, обговорювався варіант реформування ЄСВ та податку на доходи фізосіб шляхом їх об’єднання з пониженням ставки до 29%. Обов’язкова умова моделі – бруттизація існуючого рівня зарплати, тобто перерозподіл відрахувань до Пенсійного фонду з юросіб на фізособи.
Вона передбачає підвищення зарплат підприємствами, які платять мінімальні зарплати, до певного рівня. Якщо ж бруттизація не буде зроблена, то підприємство не зможе скористатися зниженою ставкою.
Фонд бачить ризик у тому, що частина компаній перейде на нову модель, а частина залишиться на діючій. В результаті буде дві моделі сплати податку, що не можна розцінювати як ознаку спрощення або поліпшення чого-небудь.
У зв’язку з цим МВФ рекомендує залишити прогресивну шкалу ПДФО і знизити ЄСВ до 28% з максимальним порогом нарахування в розмірі 25 мінімальних зарплат.
Компенсаторами зниження ЄСВ в українських реаліях фонд бачить скасування спецрежиму з ПДВ для аграріїв і поступове підвищення акцизів. При цьому не виключено, підвищення на 1% ПДВ або введення ще однієї ставки ПДФО для багатих у розмірі 25%.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас