В Україні знизять податковий тиск на платників податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні знизять податковий тиск на платників податків

Казна та Політика
1673
Президент України Петро Порошенко підписав закони “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення (ТЦО) (законопроект №1861) і про зниження податкового тиску на платників податків, а також про оподаткування неприбуткових організацій (№2049), повідомив заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків на брифінгу в Києві в п’ятницю.
Поправки в ТЦО підвищують поріг операцій, які підпадають під визначення контрольованих, з 20 до 50 млн грн. Як зазначала в момент його прийняття глава профільного податкового комітету Ради Ніна Южаніна, законопроект не послаблює увагу до великих виробників у сфері ТЦО і не змінює критеріїв щодо пов’язаних осіб.
Як повідомлялося, експерти неодноразово вказували, що прийняття в кінці 2014 року правок до закону про ТЦО про посилення його норм фактично заблокувало реалізацію закону на практиці, несучи додаткові загрози для бізнесу.
Що стосується закону про зниження податкового тиску на бізнес, то він передбачає передачу повноважень надання узагальнюючих податкових консультацій Міністерству фінансів з обов’язковим їх оприлюдненням на офіційному веб-сайті відомства.
Крім того, контролюючим та іншим органам забороняється використовувати акт перевірки в якості підстави для висновків щодо взаємовідносин платника податків з контрагентами у випадку, якщо податкове повідомлення-рішення не вручене платнику податку за результатами складання акта перевірки або воно вважається відкликаним.
Документ також доповнює перелік документів, які дають контролюючим органам право почати перевірку, уточненням: копія наказу про перевірку повинна містити дату видачі, найменування контролюючого органу, найменування та реквізити об’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізособи-платника податків, що перевіряється),
Закон також доповнює Податковий кодекс нормами про взяття на облік іноземної компанії в разі отримання нею майнових прав на нерухомість або землю в Україні без створення цією компанією відокремленого підрозділу або постійного представництва нерезидента в Україні.
Згідно з доповненням до Податкового кодексу, така компанія або організація береться на облік після подачі таких документів: заяви за формою, затвердженою Міністерством фінансів; копії виписки з торговельного, банківського або судового реєстру, виданого в країні реєстрації іноземної компанії, організації та легалізованої в установленому порядку з нотаріально завіреним перекладом на українську; нотаріально засвідченої копії правовстановлюючих документів, якими підтверджується право власності на нерухомість або право власності чи користування землею, виданих та зареєстрованих на ім’я нерезидента; даними про представника платника податків.
Крім того, закон встановлює, що тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій до 20 млн грн штрафи, нараховані на суму податкового зобов’язання, яке платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів з дня сплати податкового зобов’язання у порядку, встановленому Мінфіном. Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення податкової суми податкового зобов’язання по одному і тому ж податку чи збору. При цьому у разі скасування штрафу відповідне сплачене податкове зобов’язання не підлягає подальшому оскарженню.
Закон про оподаткування неприбуткових організацій звільняє їх від сплати податку на прибуток, якщо всі їх доходи використовуються для цілей, передбачених установчими документами. Крім того, для запобігання зловживань з боку житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) в частині сплати податків введена норма, згідно з якою ЖБК отримують статус неприбутковості з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому побудований будинок прийнятий в експлуатацію, і такий будинок будувався або купувався кооперативом.
До неприбуткових організацій, згідно з поправками до Податкового кодексу, віднесені: бюджетні установи; громадські об’єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації та пенсійні фонди; спілки, асоціації та інші об’єднання юросіб; ЖБК, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, асоціації власників житлових будинків, профспілки та їх об’єднання, організації роботодавців та їх об’єднання.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас