Банки чекають пом'якшення стандартів кредитування фізосіб в III кварталі, - опитування НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки чекають пом'якшення стандартів кредитування фізосіб в III кварталі, - опитування НБУ

Кредит&Депозит
448
Банки чекають пом’якшення стандартів іпотечного і споживчого кредитування фізосіб в III кварталі поточного року. Одночасно, в II кварталі фінустанови відзначали жорсткість стандартів надання цих видів кредитів. Дані опублікував Національний банк України (НБУ) в аналітичному звіті “Опитування про умови кредитування” за III кварталі 2015 року.
За даними звіту, у липні-вересні банки очікують скорочення портфелів кредитів як юросіб, так і фізосіб. У II кварталі більшість респондентів відзначили жорсткість стандартів кредитування юридичних осіб за всіма видами кредитів, особливо – по довгострокових валютних. Від III кварталу банкіри очікують збереження цієї тенденції. За даними звіту, доступність кредитування знизилася через вплив песимістичних очікувань банків від макроекономічних показників, а також їх стурбованості ризиками кредитних застав.
Що стосується попиту на кредити юридичних осіб, то в II кварталі він не показував суттєвої динаміки, за винятком попиту на довгострокові і валютні кредити, який продовжував скорочуватися. Від III кварталу банки чекають незначного зростання попиту з боку юросіб на всі види гривневих кредитів.
Також, в III кварталі на нинішньому рівні збережеться попит на іпотечні та споживчі кредити, після скорочення в II кварталі. Такий стан ринку банкіри пояснюють зниженням споживчої впевненості і зростанням процентних ставок.
На питання регулятора про ризик банківської діяльності, всі респонденти висловили очікування зростання цього показника в III кварталі. Притому за всіма видами діяльності фінустанов. Для порівняння, в II кварталі найбільший приріст був по процентним і кредитним ризикам.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас