Думка експерта: Підвищення "тютюнового акцизу" не змусить українців курити менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Думка експерта: Підвищення "тютюнового акцизу" не змусить українців курити менше

Казна та Політика
434
Підвищення акцизів на тютюнові вироби не зменшить рівень куріння в Україні.
Такої думки дотримуються експерти проекту “Ціна держави”.
Експерти відзначають, що проблема акцизного оподаткування є однією з гострих тем податкової політики для розвинених країн Європи.
“Хоча країни-члени вже давно знаходяться в пошуку зручної формули оподаткування тютюну, ми спостерігаємо досить різноманітний досвід акцизної політики в цій частині світу”, – відзначають вони.
“Акцизні ставки у Великобританії є одними з найвищих у Європі. Як і уряди інших країн, уряд Великобританії ставить перед собою завдання за допомогою акцизів зменшувати рівень тютюнопаління, наповнювати бюджет”, – повідомляють економісти.
За їхніми словами, з цією метою з початку 90-х років у Великобританії почали проводити так звану політику “ескалатора”, коли акцизні ставки підвищуються випереджаючими темпами (швидше, ніж інфляція).
“Споживання сигарет скоротилося до 19% серед дорослого населення станом на 2013 рік. Однак тютюновий ринок Великобританії став ласим шматком для контрабандистів”, – відзначають експерти.
“Нелегальний ринок склав близько 20% споживання сигарет. А доходи від акцизів на тютюн з 1992 року по 2012 рік скоротилися на 6% в реальному вираженні згідно з оцінками”, – сказали вони.
На думку експертів, історія з незаконною торгівлею тютюном в Східній Німеччині заслуговує особливої ​​уваги.
“Після об’єднання в 1989 році Німеччина уніфікувала оподаткування і контроль за обігом тютюну. Проте, як відомо, Західна Німеччина є багатшою, і ця різниця дуже чітко відбилася на рівні контрабанди сигарет: як показують дослідження, в 2012 році споживання нелегальних сигарет в східній частині країни досягло 44,2% ринку, в той час як у західній – всього 13,7% “, – повідомили вони.
“Цей приклад є яскравим підтвердженням того, що схильність до споживання нелегального товару дуже сильно залежить від доходів споживачів. Тому, якщо підвищення податків відбувається без урахування рівня доходів, є ризик, що бідні споживачі не оцінять державну турботу про їхнє здоров’я та будуть курити щось більш дешеве і менш якісне”, – підсумували економісти.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас