Прийшов по-англійськи: «Укрнафта» отримала нового голову правління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прийшов по-англійськи: «Укрнафта» отримала нового голову правління

Енергетика
383
Вчора акціонери ПАТ «Укрнафта» обрали нового голову компанії – британця Марка Роллінза, нині президента нафтогазової компанії BG Kazakhstan. За його кандидатуру проголосували 99,97% власників акцій українського підприємства.
З Марком Роллінзом держава пов’язує великі надії. Завдання для нового керівника – «прозорість і ефективність, новий склад правління й нові підходи в роботі найбільшої нафтової компанії країни». Саме так змалював на засіданні уряду своє бачення прем’єр Арсеній Яценюк, котрий ще нещодавно висловлював сумнів у тому, що державі вдасться змінити правління підприємства безболісно.
Керівництво країни давно мало намір поставити біля керма ПАТ незалежного кандидата, обраного на конкурсній основі. Держава є мажоритарним власником «Укрнафти» – їй в особі НАК «Нафтогаз України» належать 50% +1 акція, хоча свою роль той виконує лише номінально. Багато років контроль над підприємством утримують міноритарні акціонери компанії, пов’язані з групою «Приват» (володіє 42% ПАТ) бізнесмена Ігоря Коломойського.
Очевидно, цей контроль Коломойський так просто не віддасть. 16 липня стало відомо, що міноритарії «Укрнафти» звернулися до Лондонського міжнародного третейського суду. У їхній скарзі мовиться, що «Нафтогаз» і регулятор ринку НКРЕКП фактично змушували продавати газ населенню за ціною, яка була нижчою за собівартість його видобутку, й обмежували торгівлю газом на вільному ринку у 2006–2012 роках.
До того ж, вони апелюють до нібито обмеження своїх прав після зниження парламентом (згідно з поправками до закону «Про акціонерні товариства») кворуму зборів акціонерів із 60% до 50%.
За кілька годин до обрання нового голови правління «Укрнафти» Ігор Коломойський заявив, що кандидатура Марка Роллінза цілком влаштовує міноритарних акціонерів. Але водночас нагадав журналістам про арбітраж у Лондоні. Також він не забув згадати й січневий позов до Стокгольмського арбітражу, яким заявлена претензію на $5 млрд компенсації від держави Україна за згадані дії НАК і НКРЕКП.
«Безумовно зміна менеджменту призведе до ослаблення впливу Коломойського й до посилення впливу держави на «Укрнафту». Я б ніяк не пов’язував цей процес із Лондонським арбітражем. Незалежно від його результатів менеджмент новий, і повернути старий неможливо. Крім того, Коломойський сам за нього проголосував», – так прокоментував кадрові перестанови у правлінні ПАТ Григорій Трипульський, керівний партнер юридично-консалтингової компанії «Де-юре».
Показово, що напередодні зборів акціонерів «Укрнафти» стало відомо, що Роллінз зможе узятися до роботи не раніше, ніж 7 вересня. «Главу [«Укрнафти»] ми призначимо, але фізично роботу він не розпочне», – повідомило джерело Forbes у Кабміні, пояснивши, що в Роллінза чинний контракт із BG Казахстан до 4 вересня. Втім, прем’єр Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду, заявив, що обраний голосуванням новий голова правління «Укрнафти» почне виконувати свої обов’язки відразу після підписання контракту.
Як стало відомо ЗМІ, Роллінз попросив річний бонус у розмірі $2 млн, крім зарплати, яку ще погоджують. Натомість сам він сказав, що розміром обіцяної винагороди цілком задоволений, не називаючи водночас конкретних цифр.
За словами джерела Forbes в уряді, новому голові правління є що втрачати. На запитання про те, чи візьметься Роллінз відразу до роботи, пішовши на розрив контакту з BG, співрозмовник видання відповів: «Якщо він піде раніше, втратить 150 тисяч фунтів [стерлінгів]. Якщо прем’єр підтвердить, що йому їх компенсують – розпочне відразу». Можливо, остаточні переговори з Арсенієм Яценюком щодо цього питання відбудуться вже сьогодні.
Зазначимо, що у травні підприємство опублікувало фінансовий звіт за 2014 рік із чистим прибутком у 4,49 млрд гривень. Таку різницю в компанії пояснювали тим, що за українськими стандартами бухгалтерської звітності прибуток 2014 року склав 3,58 млрд гривень, а за міжнародними (МСФЗ) – 1,265 млрд гривень.
Щоправда, у звіті ревізійної комісії «Укрнафти» зазначено, що скорочення прибутку до розподілу між акціонерами сталося через проведення заліку резерву сумнівних боргів на дебіторську заборгованість за виданими авансами.
Це відбувалося в межах договорів про постачання продукції на умовах передоплати з постачальниками «Український завод великогабаритних шин», «Стахановський завод феросплавів» і «РІАЛІЗ ОЙЛ» у розмірі 202,24 млн гривень, 350 млн гривень і 1,6 млрд гривень відповідно.
Андрій Коболєв дав зрозуміти, що сума дивідендів (приблизно 600 млн гривень), що належать НАКу, є не остаточною. І пообіцяв восени залучити до вивчення цього питання міжнародного аудитора.
Андрій Леденев
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас