До клієнтів Дельти прийдуть слідчі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До клієнтів Дельти прийдуть слідчі

Кредит&Депозит
2163
Збанкрутілий Дельта Банк підозрюють у розкраданні коштів Нацбанку і виведенні їх за кордон. Генпрокуратура домоглася в суді дозволу на перевірку роботи установи за останні три роки і шістнадцяти його клієнтів, які вивели за кордон понад $0,5 млрд. Причина банкрутства банку може бути встановлена вже в серпні.
У пошуках грошей
Правоохоронці шукають кошти, виведені, на їхню думку, з Дельта Банку перед банкрутством кредитної установи в березні 2015 року. Печерський районний суд Києва 1 липня по запиту Генеральної прокуратури дозволив провести позапланову ревізію діяльності банку за період з 2012 року, говориться в опублікованому визначенні суду.
Державної фінансової інспекції доручено з 13 по 31 липня провести ревізію діяльності банку та зустрічні перевірки шістнадцяти його клієнтів. Мета – визначити, куди банк витратив отримане в 2014-му рефінансування НБУ на 10 млрд грн. Попередньо встановлено, що Дельта Банк з цієї суми за 4,1 млрд грн придбав $535, 3 млн і «перерахував їх за кордон на користь дванадцяти пов’язаних між собою українських суб’єктів господарювання, окремі службові особи яких були співробітниками Дельта Банку».
Сім компаній, зареєстрованих за однією адресою в Києві, отримали на свої рахунки в латвійському Baltic International Bank сумарно $371, 9 млн. В цьому ж банку на рахунки інших трьох компаній надійшло $ 62400000. Ще два підприємства використовували рахунки в Amsterdam Trade Bank ($ 3,9 млн) і латвійському Trasta Komercbanka ($ 75200000). «Угоди, укладені цими компаніями, містять ознаки фіктивності і спрямовані на викрадення коштів, отриманих як рефінансування НБУ», – йдеться в рішенні суду.
Ряд боржників банку – «Іллічівський зерновий порт», «Яблуневий дар», «Танк Транс», «СтройБуд Іллічівськ» – припинили обслуговувати свої зобов’язання перед банком, посилаючись на сумнівний залік зустрічних вимог з іншими особами. Оскільки топ-менеджери цих компаній були співробітниками Дельти, суд дозволив зустрічні перевірки.
Дослідження банкрутства
На початку 2015 р. Дельта Банк став неплатоспроможним, Фонд гарантування вкладів фізосіб ввів в нього тимчасову адміністрацію і почав виплату компенсацій вкладникам на загальну суму до 16 млрд грн. Ревізія Держфінінспекції повинна встановити реальний обсяг отриманого рефінансування, підстави для його видачі, якість забезпечення і поточний стан застав. Також треба дізнатися, скільки грошей, на якій підставі і під які застави банк надав цим компаніям і як погашаються кредити.
Примітно, що Генпрокуратура почала досудове розслідування щодо розкрадання держкоштів, отриманих Дельта Банком як рефінансування НБУ, ще 28 квітня 2014 року. Однак це розслідування не заважало НБУ в подальшому видати Дельта Банку ще 4490000000 грн. Учора екс-власник Дельта Банку Микола Лагун і екс-перший заступник голови банку Євген Березовський не відповідали на дзвінки кореспондента FinMaidan. У НБУ поки не відповіли на запит про видачу рефінансування після початку розслідування.
Дії ГПУ є підтримкою нинішньої політики ФГВФО, який з’ясовує по кожному банку-банкруту роль власників і менеджменту в доведенні установи до стану неплатоспроможності. «Досліджується видача кредитів банком, наявність або відсутність застав під такі позики, виведення грошей за кордон і кредитування там юросіб, списування коштів», – пояснює директор департаменту впровадження планів регулювання та управління активами неплатоспроможних банків ФГВФО Андрій Шевченко.
Зазначена перевірка може пролити світло на причини банкрутства банку, вважають учасники ринку. «Все можна визначити. Головне – це бажання правоохоронних органів розібратися у всьому цьому », – вважає голова правління Піреус Банку Сергій Наумов. Якщо попередні дані ГПУ виявляться вірними, довести умисне виведення грошей буде нескладно. «Перша ознака – це те, що керівники компаній, які отримували кредити від банку, є також співробітниками банку. Очевидно і те, що ні від однієї з цих компаній банк не отримав гроші назад – кредити не гасилися. А також, швидше за все, ці гроші були переведені на рахунки, підконтрольні власникові банку, і правоохоронні органи можуть відстежити їх, – вважає старший партнер адвокатської фірми «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець. – Якщо буде доведено, що ці дії довели банк до банкрутства, то власнику світить кримінальна відповідальність ».
Олена Губарь
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас