«Фінанси і кредит» по осені рахують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Фінанси і кредит» по осені рахують

Кредит&Депозит
1855
Найближчим часом має вирішитися питання про визнання банку «Фінанси та кредит» неплатоспроможним або ж – нормальним учасником фінансової системи. Однак події випередила глава Національного банку України Валерія Гонтарева, заявивши, що Костянтину Жеваго дається час для виведення банку з кризи – до кінця літа. У свою чергу, акціонери «Фінанси та кредит» 17 серпня повинні прийняти рішення про докапіталізацію установи на 2,5 млрд гривень.
75-та стаття закону вказує, що Національний банк України зобов’язаний не пізніше, ніж через 180 днів після визнання банку проблемним, прийняти рішення про визнання діяльності банку такою, що відповідає законодавству, або ж віднести установу до категорії неплатоспроможних. 180 днів закінчуються наприкінці цього тижня. Банк не виконує свої зобов’язання, затримуючи платежі, не видаючи депозити – і така ситуація триває вже багато місяців.
«Перші звернення зі скаргами щодо банку «Фінанси та кредит» я отримав навесні 2014 року. Банк де факто півтора року не виконує взяті на себе зобов’язання. Тому своїми діями НБУ порушує законодавство і демонструє вибірковий підхід до визнання банків неплатоспроможними», – констатує партнер компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець. За його словами, в більшості випадків НБУ часу банку не дає − максимум між визнанням банку проблемним і введенням в установу тимчасової адміністрації проходить місяць-два.
У випадку ж із «Фініками» терміни розтягуються. Втім, такий же вибірковий підхід НБУ виявляв і стосовно банку «Дельта» Миколи Лагуна: установа не виконувала своїх зобов’язань із травня 2014 року, на що в НБУ закривали очі.
Кравець припускає, що мова тут може йти, зокрема, і про схему неформального використання рефінансування. «За багато місяців вкладники, у яких закінчилися депозити, у яких є рішення судів, не отримали ні копійки. Оскільки в НБУ знають про заборону стягувати щось із банку, але при цьому продовжують виділяти банку рефінансування − це, на мій погляд, підтверджує змову Гонтаревої і власника банку «Фінанси та кредит». Тому що в банк влили близько 1 млрд гривень від НБУ, але рішення судів не виконуються, а вклади не повертаються», – вважає Ростислав Кравець.
Як раніше писав Forbes, 28 квітня набула чинності ухвала Київського окружного адміністративного суду у справі №810/1455/15. Згідно з цією ухвалою, Виконавчій службі та будь-яким органам, її правонабувачам, Національному банку України та його територіальним управлінням, а також Укрексімбанку, Правекс-Банку, Уксоцбанку й Сітібанку заборонено проводити будь-які дії з накладення/здійснення арешту з рахунків «Фінанси та кредиту», а також заборонити будь-яке списання коштів з рахунків «фініків». «Тому видача рефінансування в цих умовах − це грубе порушення», – підкреслює Кравець.
Зазначимо, що ситуацію в банку «Фінанси та кредит» спровокував саме НБУ. Банк звертався до регулятора за рефінансуванням минулої осені – в листопаді 2014 року, тоді як кошти НБУ надав тільки в лютому 2015 року. За 4 місяці ситуація в банку радикально погіршилася. Як було сказано одним із банкірів щодо судового рішення, «те, що робить НБУ – це беззаконня, а відповідати на беззаконня потрібно беззаконням, чим і займається Жеваго».
Тоді ж, 17 серпня, має бути прийнято рішення про розміщення емісії. «Сукупність вжитих акціонерами заходів, включаючи виконання всіх вимог регулятора, скорочення кредитного портфеля, зменшення адміністративних витрат банку на третину, є безпрецедентною. Це не декларація намірів, а конкретні кроки. Підкреслю, що ми були першим банком, який повів додаткову емісію за прискореною схемою, і ми зробили це за тиждень», – каже Нападовська. За її словами, 450 млн гривень Жеваго «вніс» у банк кешем, а понад 1 млрд гривень було отримано як конвертація субборгу, коли компанія з управління активами стала одним з акціонерів банку.
Нагадаємо, що Костянтин Жеваго брав на себе зобов’язання до кінця травня внести в банк власні кошти у розмірі 1,9 млрд гривень. Але операцію було завершено тільки 30 червня.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас