Бюджет переглянуть заради оборони та соціалки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет переглянуть заради оборони та соціалки

Казна та Політика
449
Друге півріччя уряд почав з підготовки змін до держбюджету. В самих планах підправити кошторис сенсації немає. Коригування бюджету за підсумками двох кварталів – явище цілком звичайне.
Однак зараз воно відрізняється від попередніх періодів.
По-перше, в 2015 році вступила в силу нова система міжбюджетних відносин.
По-друге, тому що девальвація.
По-третє, тому що війна.
Якщо перші два фактори разом з отриманим раніше кредитом МВФ забезпечили в бюджет додаткові доходи, то останній їх “з’їсть”.
За інформацією джерел ЕП, в процесі підготовки поправок найбільші суми вимагає Міноборони.
Друга за величиною стаття витрат – індексація соціальних витрат. Правда, цей момент поки під питанням.
Додаткові доходи планується отримувати з податкових надходжень. До слова – вельми оригінальним способом.
Може, в липні, а може, у вересні
З депутатами розмови з приводу перегляду були, але лише неформальні. Ніяких офіційних документів від Мінфіну їм не надходило.
“Перегляд точно буде. Але згідно з Бюджетним кодексом ми можемо коригувати бюджет за підсумками першого півріччя. Звіту про виконання поки немає на цій сесії його не буде”, – сказав у розмові з ЕП перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Василь Амельченко, РП .
Швидше за все, каже депутат, бюджет переглядатиметься у вересні, а якщо депутати не підуть на канікули, то, можливо, і в липні-серпні.
“За словами Ігоря Івановича (Уманський, перший заступник міністра фінансів. – ЕП), найбільше, близько 17 млрд грн, вимагає Міноборони. Мінфін вже отримав від нього відповідний запит”, – говорить народний депутат.
Уряд, додає він, також хоче проіндексувати соціальні витрати на інфляцію. Питання в тому, у скільки це обійдеться. “9 млрд грн (профіцит бюджету в січні-квітні. – ЕП) недостатньо. Сума, яка потрібна, набагато більше. У два рази більше”, – відзначає Амельченко.
Зміні також підлягають обсяги регіональних субвенцій на медицину і освіту. “Це коректування пов’язане із зростанням цін на енергоносії”, – повідомило ЕП джерело в Мінфіні. Спочатку підвищення не було закладено.
Однак на цьому рівні виникли складнощі. “Якщо раніше за субвенції відповідав Мінфін, то зараз це сфера діяльності Міносвіти і МОЗ. З подачею Мінфіну докладного аналізу про потреби бюджетів усіх рівнів є великі проблеми”, – говорить співрозмовник видання.
Він не виключає, що відповідний законопроект буде внесений до парламенту вже днями і оперативно проголосований.
ПДВ вимагає рішення
Доходи бюджету теж підлягають коригуванню. Перед новим керівництвом ДФС поставлено завдання збільшити надходження. Це випливає з доручення прем’єра.
Поповнювати доходи скарбниці планується, в першу чергу, за рахунок ПДВ.
Так, голові ДФС Роману Насірова доручено збільшити надходження від цього податку на 5% за рахунок боротьби з шахрайством при відшкодуванні. У свою чергу, куратор митниці Костянтин Лікарчук зобов’язаний боротися з контрабандою і забезпечити в казну надходжень ПДВ на 20% більше, ніж планувалося.
Кабмін вже зробив крок до перегляду параметрів держбюджету. Уряд зареєстрував у парламенті проект закону про збільшення доходів держбюджету від ПДВ на 12 млрд грн, у тому числі від імпортного – на 6,6 млрд грн, внутрішнього – на 5,4 млрд грн.
“Таке збільшення перекриє потреба коштів для відшкодування податку в 2015 році. А там Мінфін вже придумає, як бути з поверненням заборгованості за минулі періоди”, – говорить джерело ЕП в ДФС.
У Мінфіну поки ідей небагато.
Перевірений варіант – випуск ПДВ-облігацій. Однак це суперечить вимогам МВФ, оскільки означає збільшення дефіциту держбюджету. Таким чином, про це поки, особливо під час переговорів з фондом про отримання наступного траншу, мова не йде. Далі – як карта ляже.
За словами співрозмовника видання, зростання надходжень у розмірі 12 млрд грн планується за рахунок детінізації економіки в цілому та ліквідації схем з податком на додану вартість зокрема.
Дотепер про детінізацію говорили всі, але вона була одним з самих ненадійних джерел поповнення скарбниці. Через відсутність реальних реформ економічних результатів від неї не було. Чи будуть зараз? Питання з риторичних.
Поки уряд будує плани, проблеми з відшкодуванням поглиблюються. “Компанії все частіше скаржаться на проблеми з відшкодуванням ПДВ”, – говорить виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко.
Податкова відповідає бізнесу так: є певний план, який не дозволяє виходити за рамки. Перегляд плану в бік збільшення повинен усунути проблему, але все залежить від того, за рахунок чого збільшаться надходження.
“Якщо податківці будуть закривати” податкові ями “- це цілком прийнятний варіант, а якщо будуть збільшувати показники за рахунок тиску на” білий “бізнес, то буде погано”, – впевнена Дерев’янко.
Ситуація з ПДВ залежить і від того, як все складеться з відшкодуванням податку в агросекторі. “Якщо буде прийнятий закон про відшкодування податку всім суб’єктам ринку, грошей знадобиться більше”, – вважає Дерев’янко. В українських реаліях це призведе до зростання заборгованості з податку з боку держави.
“Бюджет не збалансований, і те, що такі зміни анонсовані, – це правильно”, – говорить заступник голови ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. За його словами, останнім часом доходи бюджету зростають, у тому числі за рахунок девальвації гривні, спостерігається зростання надходжень від ПДВ.
“Якраз з приводу джерел я оптимістичний. Їх можна знайти. Я песимістичний в тому, що цих 12 млрд грн все одно не вистачить на те, щоб повністю погасити заборгованість з ПДВ перед бізнесом. Як мінімум, потрібно в три рази більше”, – каже Олійник.
Виведення податку з тіні покликаний забезпечити запуск з 1 липня системи електронного адміністрування ПДВ. “У липні ми очікуємо з ПДВ плюс 2-3 млрд грн”, – говорить джерело з ДФС.
Електронне адміністрування ПДВ – по колишньому предмет спору між бізнесом і державою. У ДФС і Мінфіні запевняють, що система працює справно. Бізнес говорить зворотне.
Напередодні запуску системи Мінфін обіцяв подати поправки до порядку електронного адміністрування податку. Відповідний проект закону зареєстрований в парламенті, але поки не прийнятий. Більш того, по ньому немає єдиної позиції в комітеті з питань податкової та митної політики.
За два останні засідання серед депутатів не знайшлося більшості для того, щоб прийняти якесь рішення. За даними джерел – через спірні ідеї продовжити тестовий режим на місяць, до серпня, і доповнити законопроект нормами про скасування спецрежиму оподаткування ПДВ для аграріїв.
Розрахунок на “Укрнафту”
Крім іншого, очікується, що бюджет поповниться за рахунок сплати податкових боргів великими підприємствами. В першу чергу – “Укрнафтою”.
“Ми домовляємося з компанією про реструктуризацію її заборгованості по ренті. Вона повинна сплатити податок протягом чотирьох-п’яти місяців. Протягом найближчих двох тижнів очікується підписання офіційної домовленості з компанією”, – говорить співрозмовник ЕП в податковій.
За його інформацією, переговори складні, і угода поки не підписана. “Укрнафта” озвучила ДФС свою пропозицію за умовами виплати боргу. Компанія наполягає на більшому терміні розстрочки. Заборгованість “Укрнафти” перед державою перевищує 6 млрд грн.
Якщо вдасться домовитися, це буде найбільша виплата в розстрочку і вельми непогана підмога для бюджету. За даними ДФС, на 1 січня 2015 сплаті в розстрочку підлягало 79,7 млн грн податкових боргів. До початку липня 2015 сума діючих розстрочок склала 365, 7 млн грн.
За словами співрозмовника ЕП, “Укрнафта” – не єдина компанія, яка має намір виплачувати борги в розстрочку. “DTEK теж у цьому списку. Там же – багато підприємств газодобувної галузі. В основному, мова про ренту. Однак є розстрочення та з інших податків”, – говорить чиновник з ГФС.
“Я впевнений на 90-95%, що” Укрнафта “поверне борг”, – додає він.
Шкода тільки, що очевидних приводів для такої впевненості немає.
Закон надає уряду не один спосіб стягнути борг з компанії: і заморожування рахунків з конфіскацією майна, і безспірне списання коштів – в грудні 2014 року ця норма НК з’явилася заради “Укрнафти”.
Крім того, нещодавно Міністерство екології та природних ресурсів пригрозило анулювати ліцензії “Укрнафти” в разі несплати боргу.
Проте жоден з цих способів задіяний не був.
“Спочатку компанія запропонувала виплачувати по 300 млн щомісяця. Позиція уряду в наступному: якщо це реструктуризація, то на одній підставі – щоденний платіж. Сума щоденного платежу залежить від фінансових показників компанії”, – розповіли ЕП в уряді.
Несплату ренти “Укрнафта” пояснює так: податок настільки високий, що компанія змушена працювати собі в збиток.
“Якщо не вдасться домовитися зараз, ми почнемо переговори з новим керівництвом компанії. Новий СEO” Укрнафти “буде призначений 22 червня. Далі так точно тривати не може”, – говорить співрозмовник видання.
Галина Калачова
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас