В Україні заарештували п'ятьох хакерів: Їх підозрюють у розробці та експлуатації відомих банківських троянів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні заарештували п'ятьох хакерів: Їх підозрюють у розробці та експлуатації відомих банківських троянів

Кримінал
874
Тиждень тому на території України Європолом за участю правоохоронців із шести європейських країн було затримано п’ятьох осіб, яких звинувачують у створенні великого хакерського угруповання.
Затриманих підозрюють у розробці та експлуатації відомих банківських троянів Zeus і SpyEye, які вони поширювали на території Європи і за її межами, в результаті чого були вкрадені величезні суми з рахунків найбільших світових банків. Точний збиток від діяльності хакерів в Європолі оцінити не змогли, проте підкреслили, що це не менше 2 млн євро.
В ході операції співробітники правоохоронних служб заарештували п’ятьох підозрюваних, а також провели обшук житлових приміщень у чотирьох різних містах України. При цьому, у підозрюваних вилучили комп’ютери, супутнє обладнання та інші пристрої для подальшої криміналістичної експертизи.
Кожен учасник хакерського угруповання володів своєю спеціалізацією, відзначають в Європолі. Хтось розробляв шкідливі програми, хтось інфікував комп’ютерні системи, інші члени угруповання викрадали банківські облікові дані і відмивали кошти через підставних осіб. Вкрадені дані банківських рахунків і зразки вірусів злочинці продавали або обмінювали на підпільних інтернет-форумах. Також затримані «приторговували» хакерськими послугами.
Директор Європолу Роб Вейнрайт назвав дану операцію «однією з найбільш важливих» у справі щодо очищення світового кіберпростору від серйозних загроз.
Розслідування було ініційовано ще в 2013 році правоохоронцями з Австрії, Бельгії, Нідерландів, Норвегії, Фінляндії і Великобританії. Разом з українцями, з 60-ти підозрюваних у глобальному справі про кібер-грабежів цілому затримано 34 підозрюваних.
Українські хакери відомі на весь світ, і не вперше стають фігурантами світових розслідувань. Нагадаємо, в 2013 році Європолом були затримані хакери з України, які стали учасниками міжнародної кіберзлочинності угруповання Carbana. За два роки злочинці викрали приблизно $1 млрд із понад 100 фінансових установ по всьому світу. Це пограбування стало найбільшим в історії.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас