Держрегслужба розповіла, у скільки для II і III груп платників податків обійдеться впровадження РРО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держрегслужба розповіла, у скільки для II і III груп платників податків обійдеться впровадження РРО

Казна та Політика
1126
Обов’язкове використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО, касові апарати) для платників податків другої і третьої груп обійдеться в 41 млрд грн, повідомляється на сайті Державної регуляторної служби (Держрегслужба).
Згідно з наведеними в аналізі витрат підприємців на впровадження РРО даними, розрахунки проводилися за допомогою SME-test і стосувалися витрат підприємців за перший рік впровадження РРО.
Використання РРО для платників податків третьої групи стане обов’язковим з 1 липня 2015 року, для платників податків другої групи – з 1 січня 2016 року. “За результатами розрахунків встановлено, що вартість впровадження РРО для третьої групи складе 4 млрд грн, для другої – 37 млрд грн”, – наводяться в повідомленні Держрегслужби слова її голови Ксенії Ляпіної.
У пояснювальній записці до аналізу витрат на введення РРО зазначено, що цей крок не дасть позитивного фіскального ефекту, збільшить вартість адміністрування бізнесу та створить нерівні конкурентні умови для підприємців (оскільки, чим менше суб’єкт підприємництва, тим дорожче йому буде обходитися застосування касового апарату).
Згідно з аналізом, підприємці, у яких обсяг реалізації сягає 2 млн грн на рік, за перший рік витратять на використання РРО 71 тис. грн, що становить 3-4% доходу. “До бюджету при цьому вони платять 4% від доходу. Значить, фактично вони сплатять на заходи з впровадження та адміністрування касового апарату стільки ж, скільки заплатять до бюджету”, – зазначено в пояснювальній записці.
Як повідомлялося, згідно з прийнятими в кінці 2014 змінам до законодавства, з 1 липня 2015 застосування РРО для значної частини платників податків третьої групи (з оборотом до 20 млн грн) стане обов’язковим. Заступник міністра фінансів Олена Макеєва раніше визнавала недостатність темпів їх встановлення: із загальної кількості платників податків третьої групи (284,2 тис.) Касові апарати необхідні 96,7 тис., але у фіскальних органах до середини травня свої РРО зареєстрували 4 тис., ще 10 тис. апаратів вони замовили у виробників. За її словами, у разі передоплати касових апаратів підприємці можуть бути звільнені від штрафів.
У свою чергу, малий бізнес різко критикує це рішення. Серед основних аргументів – виштовхування бізнесу в тінь, додаткові витрати і контроль фіскальних органів в умовах кризи, завищені ціни на РРО та їх обслуговування, високі штрафи, обмеження спектру можливих операцій (наприклад, оплата поштової пересилки накладених платежем).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас