Законопроект про контроль за багатіями будуть допрацьовувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект про контроль за багатіями будуть допрацьовувати

Казна та Політика
563
Міністерство фінансів направило на доопрацювання законопроект, яким пропонувало встановити особливий контроль над сплатою податків заможними особами і дозволити розкриття банківської таємниці за письмовим запитом правоохоронних органів.
Як повідомлялося, цей законопроект Мінфін оприлюднив 22 червня. Проектом закону “Про внесення змін Податкового кодексу України (щодо введення обслуговування заможних фізичних осіб)” передбачено зміни в закон “Про банки і банківську діяльність”.
Згідно з цими змінами, інформація про юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, на письмову вимогу розкривається банками органам прокуратури, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро, Антимонопольному комітету, а також Державній фіскальній службі.
Крім того, передбачаються зміни до Податкового кодексу України, згідно з якими збір податкової інформації буде здійснюватися не тільки від органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та Нацбанку, а й від Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, а також від Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері ринків фінансових послуг.
Згідно з документом, заможними особами Мінфін пропонував вважати тих, хто відповідає одному з критеріїв: є кінцевим бенефіціаром великого платника податків; прямо або опосередковано володіє 20% і більше юридичної особи, що є податковим резидентом іншої держави і задекларувало прибуток за попередній податковий рік EUR10 млн і більше; загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 млн гривень.
Мінфін пропонував ввести норму, згідно з якою заможні особи повинні обов’язково подавати декларацію про доходи в електронному вигляді нарівні з великими платниками податків та середнім бізнесом, при цьому фіскальний орган може прийняти рішення про зміну основного місця обліку заможного особи нарівні з великим платником податків.
Крім того, пропонувалося також ввести норму, згідно з якою податкові органи мають право заможним особам донараховувати податки, при цьому термін давності донарахування становить 10 років. При цьому несвоєчасна подача заможним особою податкової декларації, на думку Мінфіну, повинна каратися штрафом в 10% суми нарахованого податку на доходи фізосіб.
Незалежна асоціація банків України розкритикувала цей законопроект Мінфіну.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас