НКРЗІ звернулася до міжнародних компаній з метою розробки "дорожньої карти" для впровадження 4G — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НКРЗІ звернулася до міжнародних компаній з метою розробки "дорожньої карти" для впровадження 4G

Технології&Авто
400
Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку та інформатизації, звернулася до міжнародних компаній з метою розробки “дорожньої карти” для впровадження в Україні стандарту зв’язку LTE (4G), повідомив голова комісії Олександр Животовський.
За його словами, робоча група з 4G, що працює ще з серпня минулого року, визначила кілька діапазонів, “в яких проглядаються комерційні кейси по 4G” – це 800 МГц, 900 МГц, 1800 МГц, 2300 МГц і 2500 МГц.
“Перш за все, необхідно провести інвентаризацію всього спектра, щоб зрозуміти, де у нас працюють комерційні оператори, де працюють спеціальні користувачі, як довго вони будуть там працювати і чи треба проводити конверсію”, – зазначив А.Животовський.
За його словами оператори запропонували залучити для проведення дослідників західні компанії, що мають відповідний досвід.
“Спільно з операторами ми сформулювали основні завдання і розробили проект технічного завдання для проведення досліджень. Направили запити до десяти провідних міжнародних консалтингових компаній, які спеціалізуються на телекомунікаціях і мають досвід реалізації проектів з рефармінгу в різних країнах, у тому числі і в Європі. Від шести компаній отримали “зворотний зв’язок”, а за підсумками подальших консультацій у нас сформувався портфель з трьох пропозицій від авторитетних британських компаній з описом необхідних робіт, їх обсягів та передбачуваної вартості “, – зазначив глава НКРЗІ.
На його думку, участь міжнародних компаній і підготовка ними дослідження зніме з порядку денного і дискусію щодо вартості майбутніх ліцензій, яка мала місце при проведенні конкурсу на 3G.
“Щоб уникнути довгих дискусій щодо ціни, необхідно підготувати пропозицію, підкріплену переконливими аргументами. В основу має бути закладено аналіз формування цін на телекомунікаційних ринках різних країн, проведений із залученням незалежних експертів. Зрозуміло, що вартість частот в різних діапазонах різна – “високі” стоять менше, ніж “низькі”. Наприклад, якщо ми 3G-ліцензії в діапазоні 2100 МГц продали за ціною 0,164 євро за 1 МГц на одну людину, то в Грузії, в грудні минулого року, Vimpelcom купив ліцензії в 800-му діапазоні по 0,264 євро “, – зазначив глава регулятора.
Він вважає, що роботи по введенню технологічної нейтральності, підготовка до тендеру на отримання ліцензії та рефармінг повинні вестися паралельно.
“Є три інструменти, що дозволяють запускати нові технології, – технейтральність, рефармінг і продаж нових частот. Для забезпечення рівних конкурентних можливостей для учасників ринку, ми повинні задіяти всі три”, – сказав голова НКРЗІ.
Говорячи про можливе тендері А.Животовський повідомив, що мова можливо буде йти про тендер на пакети частот. “Можливо, це буде тендер на пакети частот. Адже для розвитку бізнесу оператору необхідний портфель частот: трохи низьких, які дають територію, і високих, які дають потужність в містах”, – зазначив він.
А.Животовський додав, що зараз оператори вивчають матеріали для підготовки пропозицій щодо визначення основного виконавця, взаємодії з ним і механізму фінансування.
Відповідаючи на питання про те, скільки операторів може зацікавитися питанням, голова регулятора зазначив, що мова може йти про 4-5 операторах.
До кінця поточного року НКРЗІ розраховує закінчити підготовчі консультації та оформити плани розпорядженням Кабінету міністрів або указом президента. Після цього укласти договори з західними консультантами і почати роботу над дослідженням.
“Якщо ми встигнемо цього року – буде добре. Далі, рік піде на дослідження, ще один рік – на рефармінг. А в 2017 році ми плануємо вийти на проведення тендеру”, – підкреслив голова комісії.
Як повідомлялося, в травні глава НКРЗІ заявляв, що очікує впровадження стандарту 4G через два роки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас