Ліцензійний популізм: у що може вилитися тиск на «Укрнафту» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліцензійний популізм: у що може вилитися тиск на «Укрнафту»

Казна та Політика
335
Щоб змусити найбільшу державну нафтокомпанію «Укрнафта» погасити заборгованість перед бюджетом із виплати рентних платежів, глава Мінприроди Ігор Шевченко оголосив про намір припинити дію її ліцензій та дозволів на надрокористування. «Я отримав звернення Державної фіскальної служби про вжиття заходів у зв’язку з несплатою «Укрнафтою» великих сум рентних платежів та інших податків… Я дав розпорядження Держгеонадр ухвалити рішення про тимчасове зупинення дії ліцензій та дозволів на надрокористування», – оголосив міністр вчора на брифінгу.
«Рішення Мінекології щодо ліцензій «Укрнафти» є вельми сумнівним із погляду економічної доцільності та скидається на популізм. Якби це рішення було осмисленим, то міністр мав представити перелік ліцензій, оцінку фінансових і соціальних наслідків зупинки розробки нафтогазових родовищ компанією «Укрнафта», очікуваний обсяг і вартість недоотриманих енергоресурсів, альтернативні джерела їх покриття та грошові витрати, необхідні для цього», – сказав Forbes співрозмовник у НАК «Нафтогаз України» (держхолдингу належать 50% + 1 акція «Укрнафти»).
Оскільки господарська діяльність із видобутку нафти та газу в Україні підлягає ліцензуванню, то в разі призупинення дії ліцензій «Укрнафта» буде змушена відразу ж зупинити розробку родовищ. Інакше керівництво компанії ризикує понести кримінальну відповідальність за порушення правил ліцензування. Заходи, оголошені главою Мінприроди, також обіцяють негативні наслідки для вітчизняного видобутку вуглеводнів: зупинка видобутку «Укрнафтою» призведе до падіння її обсягів за підсумками 2015 року.
Зокрема, у Прогнозному балансі газу на 2015 рік видобуток газу «Укрнафтою» заплановано на рівні 1518 млн куб. м. Із цього обсягу на I і II квартал припадає, відповідно, – 389 і 376 млн куб. м, а на III і IV квартали – 380 і 373 млн куб. м. Тобто видобуток газу «Укрнафти» за підсумками цього року може скоротитися на 50%, якщо Держгеонадр зараз виконає доручення Шевченка.
Газ, який видобувають держкомпанії, в Україні йде на потреби населення, його вартість нижча, ніж для промислових споживачів. Але 2015 року «Укрнафта», якій вже понад десять років керує менеджмент, близький групі «Приват» Ігоря Коломойського, відмовилася укладати договори з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу населенню. Така можливість в «Укрнафти» з’явилася завдяки судовим рішенням, ухваленим у процесі розгляду з НАК через суперечності щодо обліку газу в попередні роки та його оплатою (розбалансування в обліку становить не менше 10 млрд куб. м). Тому в уряді Арсенія Яценюка вирішили компенсувати недоотриманий від «Укрнафти» газ дорожчими імпортними постачаннями.
З 2011 року частину видобутого газу «Укрнафта» направляє як сировину для виробництва азотних добрив на хімзаводі «Дніпроазот», підконтрольному «Привату». На 2015 рік для цього підприємства у Прогнозному балансі газу передбачено обсяг 412 млн куб, із якого на III і IV квартали припадає 105 і 99 млн куб. м.
Хоча більша частина акцій «Укрнафти» належить «Нафтогазу», держава керує нафтокомпанією лише формально. Міноритарним акціонерам «Укрнафти», пов’язаним із групою «Приват» (їм належать приблизно 42% акцій) завдяки своєму менеджменту вдається контролювати операційну діяльність і фінансові потоки компанії. Тому держава не отримує дивіденди – їх сума досягла 1,8 млрд грн, їх було розподілено на зборах акціонерів ще в жовтні 2014 року. Крім того, заборгованість «Укрнафти» перед держбюджетом за рентними платежами до кінця травня склала приблизно 5,5 млрд грн.
Ігор Коломойський стверджує, що держава ніколи не побачить своїх дивідендів, оскільки «Приват» має зустрічні претензії до держави щодо іншим аспектів діяльності «Укрнафти», які він оцінив у 100 млрд грн.
21 травня 2015 року «Укрнафті» як великому платникові податків вдалося обстояти в Київському апеляційному адміністративному суді право на розстрочення виплати грошових зобов’язань за липень-серпень 2014 року (понад 405 млн грн) до кінця цього року. Державна фіскальна служба це рішення оскаржила у Вищому адмінсуді України.
За місяць, 22 липня, заплановано збори акціонерів «Укрнафти», до порядку денного яких внесено питання про зміну представника правління Пітера Ванхеке й одного зі членів правління компанії. Отже, «Нафтогаз» вперше з 2003 року спробує поновити повноцінний контроль над цим держпідприємством.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас