Депутати попередньо посилили захист вкладів населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати попередньо посилили захист вкладів населення

Кредит&Депозит
3969
Верховна Рада України підтримала в першому читанні урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку», спрямований на вдосконалення системи захисту вкладів населення та підвищення інституційної спроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
За відповідний проект (№2045а) проголосували 234 народних депутати при необхідному конституційному мінімумі в 226 голосів.
Депутати також 231 голосом підтримали пропозицію голови Верховної Ради Володимира Гройсмана про підготовку законопроекту до другого читання за скороченою процедурою.
Як зазначив, виступаючи в парламенті, заступник міністра фінансів Артем Шевальов, зазначений законопроект розроблений спільно Мінфіном, Нацбанком, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, фахівцями Світового банку, Міжнародного валютного фонду і Європейського банку реконструкції та розвитку.
«Метою законопроекту є вдосконалення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, у тому числі консолідація з продажу активів у структурі Фонду, посилення захисту прав вкладників шляхом прискорення проведення виплат», – сказав Шевальов.
За його словами, законопроектом пропонується встановити кримінальну відповідальність керівників або посадових осіб банку за внесення неправдивих відомостей про вкладника, що робить неможливою його ідентифікацію і затягує початок здійснення виплат.
Заступник міністра фінансів зазначив, що вказаним законопроектом пропонується розширити перелік критеріїв, згідно з якими банк може бути визнаний неплатоспроможним, а також перелік підстав для відшкодування Фондом коштів за вкладами. Зокрема, за словами Шевальова, Фонд зможе не відшкодовувати вклади з ознаками дроблення, а також кошти, розміщені з ознаками шахрайських дій.
Міністр фінансів Наталія Яресько в ході обговорення законопроекту зазначила, що його прийняття є одним із структурних маячків МВФ, необхідних Україні для отримання другого траншу кредиту.
«Я підтверджую вам, що цей законопроект є структурним маяком МВФ, і ми повинні його прийняти до 30 червня. Тому я вас дуже прошу попрацювати в комітетах разом з нами, Національним банком і Фондом гарантування над усіма поправками та винести його на розгляд 30 червня », – сказала Яресько.
Відзначимо, Фонд гарантування вкладів фізосіб оцінює обсяг дроблення вкладів в неплатоспроможних банках, які він нині виводить з ринку, в 8 млрд грн, у тому числі на найбільший неплатоспроможний «Дельта Банк» припадає 3 млрд грн спірних вкладів.
В даний час Фонд не виплачує відшкодування за такими вкладами, визнаючи угоди нікчемними і звертаючись із заявами в правоохоронні органи.
За 2014 рік та січень-червень 2015 Нацбанк визнав неплатоспроможним 52 банк, які в даний час виводить з ринку Фонд гарантування.
Оскільки обсяг надходжень регулярних внесків від банків не покриває обсяги виплат вкладникам неплатоспроможних банків, Фонд змушений запозичувати кошти в уряду і Національного банку України. За оцінками Фонду, цього року обсяг кредитів НБУ і уряду може досягти 50 млрд грн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас