Кабмін збирається підняти плату за радіочастотний ресурс, оператори проти платити в 2 рази більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін збирається підняти плату за радіочастотний ресурс, оператори проти платити в 2 рази більше

Казна та Політика
725
Всупереч обіцянкам не індексувати податки, Кабмін розробив документ про підвищення їх на рівень інфляції.
У разі вступу документа в силу індексація торкнеться акцизів, екологічного податку і ренти. В результаті оператори мобільного зв’язку “Київстар”, “МТС Україна” і “Астеліт” (life :)) після отримання на початку цього року ліцензій на радіочастоти під зв’язок третього покоління (3G), будуть додатково платити до бюджету 595 млн гривень, а загальна сума ренти вдвічі перевищить рівень минулого року.
Голови всіх трьох операторів вже написали листа лист міністру фінансів Наталії Яресько, в якому переконують її не йти на цей крок.
На даний момент за кожен МГц в кожному регіоні мобільний оператор платить 20400 гривень. Так, якщо в 2014 році “Київстар”, “МТС Україна” і “Астеліт” (life :)) заплатили за користування радіочастотами GSM (2G) 12,456 млрд гривень в цілому, то починаючи з цього року з урахуванням отримання додаткових частот і підняття ставки збору річний обсяг платежів зросте до 23,277 млрд гривень.
Голова компанії “Астеліт” Ердал Яйла, президент “Київстару” Петро Чернишов і гендиректор “МТС-Україна” Іван Золочевський просять зберегти діючі ставки радіочастотного ресурсу та аргументують це так:
Оператори – надійні і послідовні інвестори, які поповнюють бюджет України і формують більше 1,5% ВВП країни. Вони сприяють розвитку нових технологій, у тому числі зв’язку нового покоління 3G.
У 2014 році ставка радіочастотного ресурсу була підвищена вдвічі, а за останні сім років зросла в одинадцять разів.
Україна посідає п’яте місце у світі за податковим навантаженням.
У 2014 році індекс споживчих цін по всіх категоріях виріс на 45%, в той час як в категорії “зв’язок” – всього на 5,6%.
“Підвищення ставки радіочастотного ресурсу створює загрози та обмеження інвестиційного розвитку ринку телекомунікацій, який повинен стати наслідком запуску новітніх 3G-технологій”, – пишуть керівники операторів.
За їх словами, пропозиції штучно збільшити надходження за рахунок щорічного підвищення ставки збору та ренти за користування ресурсом не забезпечать ефективну динаміку зростання доходів галузі і наповнення бюджету. Такий крок, впевнені зв’язківці, тільки погіршить фінансовий стан провідних телекомунікаційних платників податків і зборів
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас