Голова Мінфіну назвала справжні цілі реструктуризації боргів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Мінфіну назвала справжні цілі реструктуризації боргів

Казна та Політика
2155
Україна продовжує вести переговори з кредиторами про реструктуризацію боргів. Про це на засіданні Верховної Ради заявила міністр фінансів України Наталія Яресько.
“Переговори тривають. Кожен день ми ведемо переговори з кредиторами”, – сказала вона.
Міністр зазначила, що йдеться про суму, що перевищує 23 млрд доларів.
Цілі реструктуризації, за словами Яресько, три:
- Зменшити тиск на платіжний баланс на 15,3 млрд доларів;
- Одержати співвідношення борг – ВПП не більш 71%;
- Фінансувати борги не більше, ніж на 10% ВВП.
За її словами, цілі ставляться на 4 роки – час роботи України з МВФ в рамках розширеної програми фінансової допомоги EFF.
“Якщо ми не зможемо привести наших кредиторів до столу переговорів по цих трьох цілях, ми можемо задіяти той важіль, який ви нам дали – призупинити платежі. Я ще раз підкреслю, що це не є чимось страшним”, – сказала Яресько та зазначила, що ці кошти не відносяться до банківської системи України.
Нагадаємо, найбільші утримувачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд в кінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.
Голова Мінфіну Наталія Яресько раніше у Вашингтоні заявила, що Україна наполягає на узгоджених з МВФ умовах реструктуризації, які включають як перенесення термінів погашення, так і списання основної суми та зменшення процентних ставок. За її словами, йдеться про списання близько 40% основної суми боргу.
Після цього спеціальний комітет, що представляє комерційних зовнішніх кредиторів України, після серії нових зустрічей з Мінфіном заявив, що готовий далі вести переговори про реструктуризацію боргу країни, але бачить перешкоди в категоричності Міністерства фінансів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас