Українські дороги: Лише 3% трас в країні можна назвати хорошими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські дороги: Лише 3% трас в країні можна назвати хорошими

Технології&Авто
592
Спека, що знову прийшла в Україну, псує не тільки продукти, а й дороги. Асфальт буквально пливе під вагою вантажівок. А якщо згадати, що полотно у багатьох місцях не відновлювали після зими, то ситуація плачевна.
Чиновники підрахували – тільки 3% трас в країні можна назвати хорошими. Решта потребують ремонту. Причому – не ямкового, а повноцінного. Але у держави грошей на це немає.
При цьому, у профільному відомстві визнають: дані, зібрані по-старому – безнадійно застаріли.
Додаток вловлює кожну вібрацію дороги, оцінює її, збирає інформацію про місцезнаходження автомобіля і передає все в обчислювальний центр. Після обробки даних конкретну ділянку на карті відповідно маркується: зелений колір – якість покриття хороше, жовтий – дорога терпима, а червоний – проблемна.
В цілому сітка автомобільних доріг у країні вже склалася – прокладати нові – необхідності немає.
“У нас 50 тисяч км доріг державного значення. У нас ще 120 тисяч доріг місцевого значення і ще близько 300 тис. км доріг комунальних – у містах та прибудинкові території”, – додав Роман Хміль.
Але більшість доріг прослужили вже 30-40 років, а то і півстоліття без капітального ремонту. Оновлювати комунальні дороги повинні з місцевих бюджетів, але роблять це хіба що в Києві та великих обласних центрах. У решти грошей навіть на косметичні процедури не вистачає.
Інша справа Укравтодор, який отримує гроші з держбюджету. І по ідеї – чималі. Адже джерелом надходжень є акциз з палива.
Цього року Укравтодору з бюджету виділена велика сума – 26 мільярдів гривень. Але 22 з них піде на обслуговування поточних кредитів. І лише трохи більше 3 мільярдів залишиться на ремонт доріг.
Цієї суми ледве вистачить для того, щоб нанести дорожню розмітку і прибрати з проїжджої частини сніг взимку.
“На поточний середній або капітальний ремонт грошей не передбачено”, – сказав Роман Хміль.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас