ЄС нагадує Україні про створення Служби фінансових розслідувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС нагадує Україні про створення Служби фінансових розслідувань

Казна та Політика
643
Як стало відомо Forbes, учора відбулася закрита зустріч представників українських силових органів з експертами ЄС із питань створення в Україні Служби фінансових розслідувань. Ідею формування такого відомства обговорюють уже понад рік. Якщо метою ЄС є поява в Україні нового ефективного органу з боротьби зі схемами та зловживаннями навколо фінансових питань, то українські чиновники, схоже, роблять усе, щоб структура так і не розпочала свою діяльність.
Адже інакше права щодо нагляду за фінансовими потоками – а отже, питаннями, які є одними з найвигідніших за корупційною складовою, – вийдуть з-під контролю відповідних департаментів МВС, СБУ, ДФС, фінмоніторингу та інших органів і будуть сконцентровані в новій структурі.
Серед тих, хто підтримував ідею створення в Україні СФР – голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, який у червні 2014 року у зв’язку з цим проводив зустрічі із заступниками голови ДФС. Заміна податкової міліції СФР – одне з перших доручень прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, про що йшла мова ще в березні 2014 року. Створення цього органу ДФС презентувала у травні 2014 року. Кабінет міністрів затвердив створення такої структури у серпні 2014-го.
Утім, ідею – навіть за наявності відповідних доручень уряду та клопотань з боку ЄС – досі так і не реалізовано. Законопроект 4449а, що пропонує створення такої служби, різко розкритикували і відкликали. Ті, що не підтримали ідею формування Служби фінансових розслідувань, зазначали: функції органу прописано недостатньо чітко, деякі його ролі все одно дублюватимуть МВС, СБУ та прокуратура.
Джерела у Єврокомісії запевняють, що українські держоргани всіма силами гальмують процес, щоб не втратити важливі для себе повноваження, які відкривають доступ до необмежених корупційних можливостей.
Голова Державної фіскальної служби Роман Насіров повідомив, що в нього наразі немає запланованих зустрічей з обговорення Служби фінансових розслідувань. Тим часом реформа щодо Служби фінансових розслідувань безпосередньо торкнеться його відомства.
Адже серед причин реформи – несумлінне використання різних видів силових підрозділів для утвердження бізнес-інтересів обмеженого кола осіб. Чого варті лише історії про роль податкової міліції чи інших силових структур у тиску на бізнес! «Окремо розглядаємо питання щодо мілітаризованого складу. Ідеться про те, що мілітаризований склад ДФС, можливо, потрібно буде передати в МВФ або у Службу фінансових розслідувань», – уточнює Макеєва.
Нагадаємо, 15 травня Арсеній Яценюк заявив про перепідпорядкування ДФС Міністерству фінансів України. Так країна продовжує курс із реформування нагляду за фінансовими потоками та синхронізації принципів нагляду з європейськими. Зокрема, 4 червня парламент ухвалив законопроект, що передбачає обмін інформацією і стратегічне партнерство з Європолом. Документ означає розкриття інформації щодо усіх офшорних рахунків українських бізнесменів. Примітно, що, хоча подавав законопроект президент Петро Порошенко, кілька десятків членів його блоку в парламенті не проголосували за цей документ.
Опитані експерти говорять про закономірні ризики, які супроводжують формування нової структури. «Виділення окремої спеціалізованої структури – це добре. Але оскільки в нас такі розслідування переплітаються з кримінальними речами, все одно збережеться співпраця з іншими органами, а як наслідок – перекладання завдань одними чиновниками на інших, неузгодженість, плутанина і так далі, – припускає колишній заступник голови Національного банку України Сергій Яременко. – І чи не рано Україні формувати таку структуру?»
Водночас у ЄС вважають, що створювати такий орган не рано: Україна навіть запізнюється з цією реформою. Саме цьому було присвячено вчорашню нараду. «СФР має спеціалізуватися на повноваженнях, близьких до повноважень КРУ. Очевидно, що жоден з органів, у яких є такі-то грошові потоки, не хоче, щоб хтось контролював його витрати», – резюмує аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас