Розроблено технологію, що дозволяє заряджати мобільні пристрої через Wi-Fi без втрати сигналу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено технологію, що дозволяє заряджати мобільні пристрої через Wi-Fi без втрати сигналу

Технології&Авто
982
Група дослідників Вашингтонського університету розробила систему бездротової передачі енергії за допомогою Wi-Fi на відстань до 8,5 м.
Розробка дослідників Вашингтонського університету отримала назву power over Wi-Fi. Вона складається з двох основних компонентів: прийомопередатчика бездротової мережі Wi-Fi (маршрутизатора) і спеціальних датчиків.
Як пояснює Вамші Таллах, співавтор проекту, мета датчиків – перетворення енергії радіочастотного випромінювання в енергію постійного струму. Що ж стосується другої ключової складової системи – прийомопередатчика, – поверх нього дослідники розробили власного програмне рішення, яка дозволяє одночасно використовувати пристрій як маршрутизатора Wi-Fi і в ролі джерела забезпечення живлення. Іншими словами, він успішно забезпечує передачу допомогою Wi-Fi, не створюючи при цьому будь-яких перешкод або розривів інтернет-з’єднання. Більше того, розробка сумісна з існуючим обладнанням.
Тут варто відзначити кілька аспектів. Як зазначає Popular Science, компанія Energous, про технології якої ми розповідали раніше, вже продає пристрій, який передає енергію по повітрю за допомогою радіохвиль. Однак рішення Energous вимагає повністю нового апаратного забезпечення позбавлене можливостей по частині Wi-Fi. У той же час розробка дослідників Вашингтонського університету може успішно співіснувати з традиційними маршрутизаторами Wi-Fi, одночасно передаючи дані і енергію. Хоча, можливо, точніше буде назвати це більш ефективним використанням енергії, яку маршрутизатор витрачає даремно. До слова, проблему перехресних перешкод дослідники вирішили за допомогою простою оптимізації та розподілу енергії, що передається між декількома каналами Wi-Fi.
Команда дослідників вже успішно випробувала власну технологію на прикладі датчиків температури, модуля камери і перезаряджаються акумуляторів (точніше – нікель-метал-гідридних і літій-іонних кнопкових елементів живлення), передаючи енергію на відстань до 8,5 м. Всі ці сценарії використання нікчемні, але провини дослідників в цьому немає. Звинувачувати в даному випадку потрібно Федеральну комісію із зв’язку США (FCC), яка обмежила максимальну потужність передавача Wi-Fi значенням 1 Вт з якихось невідомих групі дослідників причин.
Технологія вже вийшла за межі лабораторії. Повнофункціональні системи на основі маршрутизаторів ASUS RT-AC68U з модифікованою прошивкою встановлені в шести будинках в Сіетлі. Важливо відзначити, що це досить стара модель маршрутизатора. За словами розробників, в теорії, щоб наділити маршрутизатор Wi-Fi можливістю бездротової передачі енергії, «досить оновити прошивку». Втім, вони роблять це із застереженням, що виробники апаратного забезпечення обов’язково повинні приєднатися до ініціативи. На жаль, більше подробиць поки немає.
Для комерціалізації розробленої технології дослідники заснували стартап і бачать безліч потенційних можливостей для її поліпшення, включаючи збільшення максимальної відстані, на яку можна передавати енергію. В даний час конструктори займаються удосконаленням технології і визначаються з ринками збуту (промислові або споживчі сегменти).
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас