Раді запропонували обмежити суму кредитного боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раді запропонували обмежити суму кредитного боргу

Кредит&Депозит
1639
Така ініціатива прописана в поданому вчора законопроекті № 2037а депутата Олександра Фельдмана (позафракційний).
У законі «Про іпотеку» запропоновано вказати право позичальника-фізособи передати банку предмет іпотеки – житловий будинок або квартиру. Після цього банк зобов’язаний буде припинити нарахування відсотків за кредитом, штрафів та пені. Кредитна заборгованість буде вважатися повністю погашеною за рахунок вартості іпотеки.
Кредит буде погашено, навіть якщо вартість нерухомості буде менше суми позики, а також – якщо більше. Всі збитки і прибутки бере на себе банк, а клієнт повністю звільняється від обов’язку. «Законопроектом пропонується ввести принцип: не можеш платити – поверни ключі банку. Після цього фінансова установа зможе задовольнити вимоги до позичальника за рахунок вартості предмета іпотеки », – пояснює автор проекту.
Депутат давно лобіює цю ідею. Він її запропонував в березні 2014-го відразу після початку неконтрольованої девальвації гривні, але парламент VII скликання не розглянув проект.
Ідентична норма включена в законопроект № 1558-1 про конвертацію валютних позик в гривню, який парламент до кінця червня має розглянути в третьому читанні (див. «Повернення іпотеки поставили на паузу»). Однак у цьому законопроекті мова йде тільки про валютні кредити, і до того ж можливість повернути заставу з’являється тільки після конвертації кредиту. А в разі провалу законопроекту № 1558-1, на що розраховують банки, депутати можуть найменш спірні норми подати у вигляді нових законопроектів. Ця норма також схожа на основну ідею законопроекту про банкрутство фізичної особи.
Банкіри визнають, що у них достатньо проблем з позичальниками, які не можуть платити за кредитами.
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас