"Укратрансгаз" і угорська FGSZ підписали угоду, що дозволяє здійснювати віртуальний реверс газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укратрансгаз" і угорська FGSZ підписали угоду, що дозволяє здійснювати віртуальний реверс газу

Енергетика
233
Український оператор газотранспортної системи (ГТС) ПАТ “Укртрансгаз” та угорський оператор FGSZ 29 травня підписали договір про об’єднання транскордонних газопроводів (договір про інтерконнектор, interconnection agreement) між Україною та Угорщиною, повідомляє прес-служба НАК “Нафтогаз України”.
“Договір стосується всіх газопроводів, які перетинають українсько-угорський кордон, і повністю відповідає енергетичному законодавству ЄС. У цьому сенсі це перша подібна угода між” Укртрансгазом “і оператором ГТС сусідньої країни Євросоюзу. Згідно наміру Європейської комісії, ця угода буде слугувати зразком для інших договорів про інтерконнектор між операторами ГТС країн-членів Євросоюзу і Укртрансгазом “, – зазначають у прес-службі НАК.
Потужність інтерконнектора в напрямку Угорщини становить 26 млрд куб. м на рік, у напрямку України – 6,1 млрд куб. м в рік.
“Підписана угода – перший крок до налагодження повноцінної співпраці” Укртрансгазу “з операторами сусідніх ГТС”, – йдеться в повідомленні.
Як відзначають в НАК, на сьогоднішній день “Укртрансгаз” не може повноцінно співпрацювати з операторами суміжних ГТС країн членів-ЄС через поточну схему їх взаємодії з ВАТ “Газпром”. Ця схема утворилася в радянський час і не відповідає сучасному законодавству Енергетичного співтовариства, членом якого є Україна.
Зокрема, за даними “Нафтогазу”, “Газпром” не надає українській стороні так звані шіпер-коди, або інформацію про окремих партіях газу, який транспортується ним по території України. На газовимірювальних станціях на західному кордоні України весь обсяг газу передається компанії Gazprom Export – дочірньому підприємству “Газпрому”. Після цього “Газпром” передає газ сусіднім з Україною операторам ГТС, розкриваючи їм шіпер-коди.
“Таким чином,” Газпром “узяв на себе ряд важливих функцій оператора ГТС, що є порушенням європейського енергетичного законодавства, оскільки створює обмеження для повноцінної співпраці між операторами сусідніх країн на території Енергетичного співтовариства”, – резюмують в НАК.
Договори про інтерконнектор є єдиною юридичною підставою для операційного співробітництва операторів суміжних газотранспортних систем країн-членів Енергетичного співтовариства. На підставі таких договорів здійснюється обмін інформацією про потоки газу, їх напрямках, обсягах, часу, замовників, одержувачів та ін. Без такого договору обмін відповідною інформацією не здійснюється.
“Таким чином, Угорщина стала першою країною Євросоюзу, де був усунутий цей бар’єр для більш повної інтеграції української ГТС в європейський газовий ринок. В даний час ведеться робота з підписання аналогічних договорів зі словацьким, польським та румунським операторами”, – зазначають у прес-службі .
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас