Висока інфляція робить неспокійну обстановку в Україні іще гіршою, - The New York Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Висока інфляція робить неспокійну обстановку в Україні іще гіршою, - The New York Times

Казна та Політика
767
У той час як решта Європи відчайдушно намагається подолати низьку інфляцію, в Україні швидко зростаючі ціни поповнили довгий список проблем, пише Денні Хакім з Нью-Йорк Таймс.
Офіційні показники інфляції показали, що ціни у квітні зросли на 61 відсоток, порівнюючи з минулорічними даними. Але багато цін збільшилися в два рази чи навіть в три.
“Пані Верченко, 37-річна мати двох хлопчиків і професор Київської школи економіки, розуміється на ціноутворенні опціонів, але вона взялася пояснити динаміку менш таємничого ринку. На прикладі ціни цукерок.
Раніше цукерки Рошен, компанії, що належить президенту України Петру Порошенко, можна було купити за ціною приблизно 80 гривень кілограм, або $ 3,89. Тепер вони коштують 203 гривні.
“Ви можете побачити інфляцію на цих цукерках”, розповіла вона під час візиту в продуктовий магазин поряд з її офісом. Ціни на всі солодощі пішли різко вгору, в тому числі й на чай, яблука, свіжу рибу.
У скляній вітрині, вона вказала на шматочки торта. Ціни були вказані за сто грам, а не за кілограм, як раніше.
“Занадто великі суми виходять” сказала вона. “А так вони виглядають краще. Ніхто не хоче відлякувати клієнтів”.
Нещодавно вона ходила по магазинах у пошуках матрацу, і всюди цінники були відсутні. Ціна для таких великих покупок теж зросла. “Ви вибираєте те, що ви хочете, і тоді цікавитесь, скільки це коштує. Лише так можна побачити, чи можете ви собі це дозволити, чи ні.”
Висока інфляція є лише однією з багатьох проблем, які спіткали Україну на даний момент. Криза в Україні, з новим вибухом насильста, швидше за все, буде значною темою на саміті великої сімки в Німеччині, який почнеться в неділю.
Потенційні інвестори в Україні увімкнули задній хід. Обсяги виробництва, як очікується, скоротяться на 7,5 відсотка в цьому році.
Рятувальний круг цього року був кинутий, коли Україна уклала $ 25 млрд кредитний пакет, у тому числі $ 17,5 млрд – від Міжнародного валютного фонду. В рамках цієї угоди, український уряд був втягнутий в складні переговори з кредиторами в надії зберегти $ 15,3 млрд шляхом реструктуризації боргів країни.
Заходи жорсткої економії і податкові реформи були також прийняті в тандемі з переговорами із Заходом; відбулося скорочення енергетичних субсидій, стрижка пенсій і збільшення податків, спрямованих на багатих та бізнес.
Два фактори іще більше погіршили інфляцію. По-перше, вартість української валюти впала з початку війни, піднімаючи вартість імпортованих товарів. По-друге, ціни на енергоносії виросли, а уряд скоротив свої історично високі субсидії.
Це зробило важчим життя середніх українців та бізнесу, який до того ж зіткнувся із високою вартістю кредитування.
Наталія Яресько, міністр фінансів України, заявила: “Я думаю, що ми зможемо знизити інфляцію протягом решти частини року.”
Але вона навряд чи розуміла напругу, яку викличе така інфляція.
“Для бізнесу складно виплачувати 30 або 35 відсотків за позиками”, сказала вона в інтерв’ю. “Наша мета полягає в тому, аби забезпечити реальне зростання в 2016 році, це означає, що банківський сектор повинен кредитувати реальний бізнес, і для того, щоб кредити дійшли до реального бізнесу, інфляція повинна знизитися.”
Ще одна проблема, переконана Яресько, полягає у тому, що “якщо у вас є такого роду інфляції, у вас менше впевненості у валюті”. Люди почнуть вилучати свої гроші з банків. А це послабити вже ослаблену банківську систему.
Danny Hakim, The New York Times
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас